Europa dignar under bördan av höga energipriser och flera EU-länder vill se ett pristak på gas. Långt in på småtimmarna nådde EU:s stats- och regeringschefer en uppgörelse om energin – men inga skarpa beslut fattades.
Moderatledaren Ulf Kristerssons första toppmöte i Bryssel kretsar kring energifrågor och Ukraina.
På bordet har en hel rad nya förslag legat, som EU-kommissionen levererade så sent som i tisdags, om hur de skenande energipriserna ska hanteras och pressas ned. Kort efter klockan två natten mot fredag meddelade till slut rådsordföranden Charles Michel att en uppgörelse har nåtts på energiområdet.
– Vi har nu en väldigt bra och solid karta för att fortsätta jobba med energipriserna, sade kommissionsordföranden Ursula von der Leyen på en presskonferens tillsammans med Michel direkt efter mötet.
En rad länder, däribland Italien, har tryckt på hårt för ett pristak, medan Tyskland har hållit emot.
Motståndet från EU:s största ekonomi sticker i ögonen på vissa, då regeringen i Berlin infört massiva gassubventioner på i runda slängar motsvarande 2 biljoner kronor (2 000 miljarder) för sin egen befolkning, något som ses som en snedvridning av marknaden.
Inga skarpa beslut
Några skarpa beslut fattades inte heller.
– Det finns en genuin vilja att hjälpas åt att lösa problemet, säger statsminister Ulf Kristersson till svenska journalister vid tretiden på natten.
– Men länderna är inte överens om exakt hur det ska ske.
Kristersson pekade på att energifrågorna är komplexa och han – ”i gott sällskap” med många övriga ledare – inte är expert på gas.
I läckta utkast till mötesuttalande hette det först att ”ledarna har enats om följande åtgärder”, följt av nästan allt det som EU-kommissionen just har föreslagit. Det förändrades i en senare version till att man manar EU-instanserna att ”skyndsamt föra arbetet vidare”.
Steg "mot en diskussion"
Kristersson beskriver överenskommelsen som ett steg mot pristak, ”eller i alla fall mot en diskussion” om pristak.
– Men det är inget färdigt förslag, än mindre ett beslut, säger han.
Utöver möjligheten att införa ett pristak har diskussionerna kretsat kring gemensamma inköp av naturgas, utvecklande av ett nytt prissättningsindex och solidariska leveranser i krislägen.
Nu blir det upp till kommissionen och energiministrarna – som möts i Luxemburg i början på nästa vecka – att mejsla ut detaljerna. Ett extrainsatt toppmöte i november kan inte heller uteslutas, enligt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Frågan om finansiering är en het potatis, och Kristersson är inte förtjust i tanken på nya gemensamma EU-lån.
– Inga nya lån, inga nya resurser, utan det är de medel som redan finns som kan komma att användas. Jag och många med mig underströk att det inte är aktuellt att låna upp nya pengar gemensamt i EU, säger han.
Zelenskyj på länk
Scholz uttrycker sig aningen mindre kategoriskt. EU ska nu undersöka ”vad som är möjligt” i hanteringen av energikrisen, säger den tyske förbundskanslern till Politico, men tillägger att han föredrar att använda befintliga återhämtningsfonder.
Utöver energidiskussionen fick ledarna på torsdagen än en gång lyssna till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, uppkopplad via videolänk.
”Kreml fortsätter döda civila och slå mot icke-militära mål och kritisk infrastruktur. Ännu ett uttryck för det här anfallskrigets sanna ansikte”, sammanfattade rådsordföranden Charles Michel efteråt på Twitter.
Fakta: EU-ledarnas toppmöte
EU-ländernas stats- och regeringschefer möts under torsdagen och fredagen för höstens första ordinarie EU-toppmöte.
Mötet inleddes klockan 15 på torsdagen med samtal om läget i Ukraina och konsekvenserna av kriget främst för ekonomin och energin. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har också talat till toppmötet via videolänk.
Under fredagen avslutar man med samtal om övriga utrikesfrågor, främst relationen till Kina och läget i Iran.
Statsminister Ulf Kristersson (M) håller dessutom ett flertal enskilda samtal med sina kollegor. Han har också mött Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och deltagit i ett förmöte för ledarna för kristdemokratiskt konservativa EPP.