Flera fångar dödades i sammandrabbningar när brand utbröt i det ökända Evinfängelset i Teheran, där många är inlåsta av politiska skäl.
Maktens svar är fortsatt skoningslöst mot dem som ifrågasätter styret i Iran.
”Regeringen fördömer med kraft det fortsatta våldet mot fredliga demonstranter i Iran”, säger avgående utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar på Twitter på söndagen.
Omvärldens reaktioner kommer samtidigt som anhöriga försöker få klarhet i vad som hänt i Evinfängelset. Sent på lördagskvällen utbröt en brand, följd av skottlossning enligt vittnesmål.
Regimens representanter sade på söndagen att fyra fångar dödats och ett 60-tal skadats, men att ”upploppen” i fängelset har stävjats.
I fängelset hålls oppositionella, intellektuella och ledande regimkritiker tillsammans med dem som har anklagats för spioneri eller förräderi – ofta efter summarisk rättslig prövning. Bland de utländska medborgarna i fängelset kan den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali finnas. Utrikesdepartementet undersöker om så är fallet.
Nya fångar
De senaste två veckorna har flera personer som deltagit i regimkritiska protester förts till fängelset, enligt anhöriga som nyhetsbyråer talat med.
49-åriga Masoumeh säger till nyhetsbyrån AP att hennes 19-årige son fördes till fängelset för två veckor sedan efter att ha deltagit i demonstrationerna mot regimen.
– Jag kan inte lita på nyheterna när det rör hans hälsa, jag måste få se honom på nära håll, säger hon.
”Branden i Evinfängelset är oroande av flera skäl, inklusive att Iran håller EU-medborgare frihetsberövade där. Sveriges ambassad arbetar intensivt med få klargöranden för svenska frihetsberövandens situation”, skriver Ann Linde på Twitter.
Bland andra Oslobaserade Iran Human Rights har publicerat en video där rök och öppna lågor ses lysa upp natthimlen. I bakgrunden hörs skott och människor som skanderar ”död åt diktatorn” – återkommande slagord i protestvågen. Men få oberoende källor har möjlighet att följa utvecklingen vid fängelset eller i protesterna som inleddes efter den 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död den 16 september. Regimens repressalier är omfattande mot all rapportering.
USA: Släpp omedelbart
Västvärldens länder uttrycker oro och fördömanden och förbereder ytterligare sanktioner riktade mot ledare och andra inflytelserika personer i Teheran.
USA:s utrikesdepartementets talesperson Ned Price skriver på Twitter:
”Iran är fullt ansvarigt för säkerheten för våra felaktigt frihetsberövade medborgare, som bör släppas omedelbart.”
Händelserna i Evinfängelset följde på en lördag när demonstranter samlats för nya protester runt om i Iran och ytterligare konfrontationer med säkerhetsstyrkor.
Fakta: Protesterna i Iran
Den största protestvågen att skaka Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.
Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.
Mahsa Zhina Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.
Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.