Turkiska medier rasar mot ett satirinslag i SVT om Turkiets president. Sveriges ambassadör har kallats upp till turkiska UD. Men statsminister Magdalena Andersson (S) tror inte att godkännandet av Sveriges Natoansökan försvåras.
– Jag tror att det som är viktigt för Turkiet är naturligtvis att vi lever upp till överenskommelsen som vi har gjort. Och det har också skett åtgärder i Sverige och Finland, säger hon.
Andersson syftar på överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet i juni. Den innebär bland annat ett ökat samarbete mot kurdisk terrorism och en öppning för svensk vapenexport till Turkiet.
Enligt den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia har Sveriges ambassadör i Ankara kallats upp till turkiska utrikesdepartementet med anledning av TV-programmet.
”Det har betonats att gränslösa och fula uttryck och bilder mot vår president och vårt land är oacceptabla och att det inte är möjligt att förklara sådana publikationer med yttrande- och pressfrihet”, uppger diplomatiska källor till Anatolia.
– För det första så har vi press- och yttrandefrihet i Sverige, och för det andra har vi ett trilateralt avtal som vi försöker på alla sätt att uppfylla och det har vi alla intentioner att fortsätta göra, säger utrikesminister Ann Linde (S) om den turkiska protesten.
Extremt känslig
Alla Natoländers parlament måste godkänna ett svenskt Natomedlemskap. Turkiet har ännu inte gjort det. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har upprepat kritiserat Sverige och har hotat med att blockera Sveriges och Finlands medlemskap i Nato.
Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, bedömer att TV-satiren kan innebära komplikationer. Han påpekar att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan visat sig vara extremt känslig för förolämpningar. Även om Levin tvivlar på att Turkiet tar upp satiren i formella samtal kan den få en påverkan.
– Formellt är det upp till det turkiska parlamentet att fatta beslut om Sveriges Natoansökan, men i slutändan är det Erdogan som bestämmer – och han är en känslosam person som absolut kan välja att straffa en motpart om han känner sig kränkt.
"Illa vald"
Turkiet har inte längre en fri press och i den turkiska publikens ögon kan det tolkas som att den svenska regeringen har sanktionerat inslaget i SVT.
– Att vi i Sverige har fria medier och att ”statstelevisionen” inte är statsstyrd går kanske inte riktigt hem bland AKP-anhängare, eftersom detsamma inte gäller i Turkiet, där har regimen järngrepp över vad statliga medier publicerar, säger Levin.
AKP är det parti som Erdogan leder.
Tidpunkten ser dessutom ut att vara illa vald för den svenska regeringen, konstaterar Levin. Just nu är en delegation från det svenska justitiedepartementet på plats i Turkiet för att ha samtal på tjänstemannanivå om utlämningar.
Och i morgon, torsdag den 6 oktober, hålls ett toppmöte i Prag där även Turkiet deltar, vilket kan bli ett tillfälle för Erdogan och statsminister Magdalena Andersson att mötas i kulisserna.
– Jag misstänker att den svenska regeringen inte är helt nöjd över tajmningen av det här programmet, säger Levin.
Turkisk media rasar
Regeringstrogna turkiska dagstidningen Sabah kallar satirinslaget i ”Svenska nyheter” för en ”skam i svensk tv”.
”Är det så här de ska komma med i Nato?”, frågar sig Sabah, som påpekar att Turkiet har möjlighet att använda sitt veto för att hindra att Sverige går med i försvarsalliansen.
Svensk-kurdiske komikern Kadir Meral fick stort utrymme i den senaste sändningen när programmets vinjett byttes till ”Kurdiska nyheter”, och han tog över som programledare. Med ”skandalösa ord”, enligt tidningen, som också påpekar att slagord som ”länge leve demokratin” ropades i slutet av programmet.
– Just nu släpps det ut miljontals ton metangas i havet, sade Kadir Meral bland annat i sitt inslag.
– Allt pekar på att det är Erdogan som ligger där och fiser för att han ätit för mycket shishkebab.