Europeiska länder som nekar flyende ryssar inträde har blod på sina händer, menar Pussy Riot-medlemmen Anna Kuzminykh. Själv lever hon i exil i Georgien – och tror att hon aldrig kommer att få återse hemlandet.
Anna Kuzminykh ser liten ut i Konstakademiens högtidssal. Hon är i Stockholm i några få dagar, huvudsakligen för att tala på ett evenemang i samband med riksmötets öppnande.
– Som rysk passinnehavare är det ett privilegium att ens vara här, inleder hon sitt anförande.
Pussy Riot-medlemmen lämnade Ryssland för ett drygt år sedan efter upprepade konfrontationer med landets säkerhetspolis och åtskilliga dygn i ryska häkten. När hon korsade gränsen till grannlandet Georgien hade hon precis avtjänat ett 15 dagar långt fängelsestraff efter att ha gripits utanför sin lägenhet, anklagad för olydnad mot ordningsmakten och ”huliganism”.
Vid gripandet hade det bara gått två dagar sedan hon släpptes ur fängelse efter att ha suttit av ett liknande straff.
"Xenofobiska beslut"
Nu ser hon hur landsmän som vill lämna Ryssland möts av skepsis från europeiska ledare. Länder som Estland, Lettland och Finland avgör vem som får komma till deras land enbart grundat på om de är ryssar eller inte, säger Kuzminykh.
– Några länder väljer att ta populistiska – till och med xenofobiska – beslut, genom att sluta utfärda visum till alla som innehar ryska pass.
Finland står enligt utrikesminister Pekka Haavisto redo att skärpa visumreglerna för ryssar inom de närmaste dagarna, rapporterar Hufvudstadsbladet. Polen och de baltiska länderna har kommit överens om en gemensam regional strategi som av ”säkerhetsskäl” begränsar ryska passinnehavare från att landvägen ta sig till länderna.
– Att resa till EU är ett privilegium, inte en mänsklig rättighet, sade Estlands premiärminister Kaja Kallas tidigare i september, enligt nyhetsbyrån AP.
Orolig för systern
För några månader sedan tvingades Anna Kuzminykhs föräldrar att hastigt fly Ryssland till Israel. Kvar i Moskva är en 20-årig lillasyster. Inför talet på Konstakademien säger Kuzminykh till TT att systern får betala ett högt pris för att hennes storasyster är medlem i det starkt regimkritiska aktivist- och konstnärskollektivet Pussy Riot.
– Jag är väldigt orolig. Hon har blivit förföljd och måste ständigt vara på sin vakt på grund av mig.
TT: Kommer du någonsin att åka tillbaka till Ryssland?
– Absolut inte. Jag är efterlyst, jag har flera åtal som väntar på mig.
Anna Kuzminykh, konstnär, musiker och filmskapare, ger ett skört intryck. Mot knäet står en svart käpp lutad och hon pratar lågmält medan hon väntar på att evenemanget ska dra i gång.
Enligt den ryska oberoende nyhetssajten Meduza lider hon av en sjukdom som orsakar nerv- och muskelsmärta. När hon greps i fjol förvägrades hon tillgång till sin medicin och ambulans fick tillkallas, rapporterar USA-stödda Radio Free Europe.
Vi vet vem han är. Vi har känt honom i 20 år, vi vet att han är kapabel att döda och tortera, men det här … Han är galen. Han är en kriminell galning.
Det är tydligt att Vladimir Putins skrämseltaktik börjar ge långtgående resultat, säger hon. Antalet vänner hemma i Ryssland som fortfarande vågar protestera öppet mot Putin och hans krig börjar sina.
– Mina vänner som är aktivister fick sin dörr insparkad av säkerhetsstyrkor i går. De blev misshandlade och torterade. Och det här händer varje dag i Ryssland.
Trots de nattsvarta personliga erfarenheterna av den ryska statsapparaten blev hon chockad av president Vladimir Putins besked om mobilisering. Nu är den ryska befolkningen rädd på riktigt, säger hon.
– Vi vet vem han är. Vi har känt honom i 20 år, vi vet att han är kapabel att döda och tortera, men det här … Han är galen. Han är en kriminell galning.
– Det ryska folket kan inte stoppa Putin. De har försökt i så många år, men det fungerar inte. Jag tror inte att protesterna kommer att växa så mycket mer, för nu är folket verkligen rädda för honom.
"Hjälper Putins regim"
Framför de kostymklädda åhörarna på Konstakademien får Anna Kuzminykhs röst förnyad styrka.
De europeiska ledare som nekar flyende ryssar inträde hjälper Putin att fortsätta sitt krig, slår hon fast. De skakade hans hand, köpte olja och gas av honom – och nu bidrar de till att fler unga ryssar antingen skickas ut i krig eller fängslas.
– Människor som tvingas ta ett beslut om att lämna sitt land på några få timmar har inte tid att ansöka om humanitära visum och vänta på svar, säger hon med anspelning på de finska och baltiska löftena om att fortsatt bevilja visum av humanitära skäl.
– Europeiska ledare hjälper Putins regim att växa och att lyckas.
Fakta: Pussy Riot
• Pussy Riot, som bildades 2011, är ett ryskt punkaktivistkollektiv med varierande antal medlemmar.
• Genom politiska aktioner, ofta med musik, framför de kritik mot framför allt Rysslands president Vladimir Putin.
• I februari 2012 blev kollektivet internationellt uppmärksammat när de maskerade i färgglada balaklavor utförde den regimkritisk performance ”Punk prayer” framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva. Med aktionen ville de kritisera Putin och visa på kopplingen mellan presidenten och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan.
• Merparten av medlemmarna har i dag lämnat Ryssland. En av de sista att stanna kvar i hemlandet, medgrundaren Maria Aljochina, lyckades fly från sin husarrest i maj 2022 genom att förklädd till matbud ta sig via Belarus till Litauen och därifrån vidare till Island.