En seger för Italiens bröder i det italienska parlamentsvalet kan få stora konsekvenser för landets hbtq-rörelse, enligt Gabriele Piazzoni, ordförande för Arcigay – den italienska motsvarigheten till RFSL. – Det spär på det klimat av våld och hat som redan råder i Italien, säger han.
”Ja till naturliga kärnfamiljer, nej till hbtq-lobbyn! Ja till könsidentitet, nej till genusideologi”.
Giorgia Meloni, ledare för Italiens bröder, skrädde inte orden när hon under ett möte i Marbella tillsammans med det spanska populistpartiet Vox i somras hamrade in det högernationalistiska och nationalkonservativa partiets budskap i publiken.
Inför det italienska parlamentsvalet den 25 september har Meloni också vid otaliga tillfällen använt sig av just begreppet ”hbtq-lobbyn” i sin retorik. Ett mycket medvetet ordval, enligt Gabriele Piazzoni, ordförande för Arcigay, den italienska motsvarigheten till RFSL.
– Det är väldigt smart av henne att istället för att tala om ”intressegrupper” använda begreppet ”lobby”, eftersom ordet för många italienare har en väldigt negativ klang och kopplas ihop med politiskt fulspel. Det är ett mycket medvetet val – och hon vet att det leder till att folk blir rädda och tänker att det handlar om något sjaskigt, säger han till TT.
"Förändrat kulturklimat"
Den italienska hbtq-rörelsen har också blivit något av ett rött skynke för Giorgia Meloni, vars valspråk lyder: ”Gud, familj och fosterland”. Skulle den högerallians där partiet Italiens bröder ingår få tillräckligt många röster i det kommande valet för att kunna bilda majoritetsregering, kan det också få konsekvenser för homosexuella och transpersoner i Italien, enligt Gabriele Piazzoni.
-Tanken på att Meloni kan vinna valet gör mig orolig. Hon återvänder hela tiden till hbtq-temat och har ett ultrakonservativt synsätt vad gäller familjen och samhället. Med Italiens bröder vid makten kommer vi att se ett förändrat kulturellt klimat i landet, vilket även kan påverka rättssystemet på längre sikt, säger han.
-Det jag är allra mest orolig över är att man kan utnyttja den enorma italienska byråkratiapparaten för att använda den som ett vapen i frågor som rör hbtq-rörelsen. Och i Italien kan byråkratin utnyttjas som en maktfaktor.
"Greta Gris" i blåsväder
Giorgia Meloni har under valkampanjen propagerat mot att samkönade par ska få adoptera – en åsikt som uppenbarligen även delas av partiets kulturpolitiske talesperson Federico Mollicone, som nyligen gick i taket efter att ha sett ett avsnitt av det tecknade barnprogrammet ”Greta Gris”.
Avsnittet kretsar kring två lesbiska isbjörnar och deras dotter. Att serien visas för barn fick Mollicone att tappa fattningen.
”Återigen har det politiskt korrekta etablissemanget slagit till på våra barns bekostnad. Kan inte barn bara få vara barn?” sade han till den italienska dagstidningen La Stampa och tillade att Italiens bröder har bett det italienska public service-bolaget Rai att inte sända avsnittet i fråga på någon kanal.
"Farlig retorik"
Ett försök att rösta igenom det uppmärksammade lagförslaget Zan (DDL Zan) om hatbrott mot hbtq-personer och kvinnor – en lagstiftning som hittills saknas i landet – stoppades i senaten 2021 av Italiens bröder och Lega. Enligt Gabriele Piazzoni är chansen att driva igenom ett liknande lagförslag under de kommande åren mer eller mindre noll. Men framförallt oroas han av Giorgia Melonis retorik.
-Ett lagförslag för att få stopp på hatbrott och våld mot homosexuella i Italien är definitivt inte på agendan för de här politiska krafterna, säger han och fortsätter:
-Jag tror inte att Meloni skulle uppmana folk att bruka våld mot hbtq-personer, men det som gör mig orolig är hennes språkbruk, och att folk lyssnar på henne. Och när hon utmålar oss som en del av en hotfull lobby spär det på det klimat av våld och hat mot hbtq-personer som redan råder i Italien.