I ett samhälle som drivs av människor är det självklart att vi ska kunna känna att vi utvecklas och att vi ska få möjligheten att drivas framåt. Men frågan är var gränsen egentligen går för effektivisering av människans arbetskraft? Det undrar debattören.
DEBATT. På min lokala matvaruaffär en solig eftermiddag är det dags för veckohandling. Man tar den där lilla röda korgen och i vanlig ordning fyller man den med det som behövs.
Problemet är att du inte endast ska fylla din varukorg, utan du ska också vara en del av att minimera arbetsuppgifterna för de människor som är anställda i din matvarubutik. Det vill säga med din förmåga att utföra självscanning av dina egna ihopplockade varor.
Jag kollar mig omkring och det finns endast en kassa där man kan få tillgång till mänsklig kontakt men tyvärr är det extremt lång kö till den kassan. Och jag frågar mig, är det det här jag vill vara en del av när jag handlar? Att minska arbetsmöjligheterna för dem som faktiskt vill ha möjlighet en anställning eller rent av ett fast jobb?
Jag ser en anställd som jag förmodar tidigare arbetade som kassabiträde springa stressad omkring för att hjälpa förvirrade kunder med att scanna sin mat. Problemet är att både kunden och den anställda känns lika stressade och förbryllade över situationen, och det verkar ta betydligt längre tid.
Men min frågeställning handlar inte endast om vad som är mest effektivt – utan om vad själva automatiseringen gör med samhället och med oss människor.
För problematiken är ju att ju mera vi effektiviserar ju mindre arbetskraft finns det till människorna i samhället. I värsta fall leder effektiviseringar till arbetslöshet då automatiseringen tagit över alla arbetsuppgifter.
Varför inför vi då automatisering? Tanken är att vi ska eftersträva ett så effektivt samhälle som möjligt och att allt ska gå enkelt och snabbt utan några krusiduller. Men vem är det som tjänar på det här i slutändan? Jo, kapitalismens ägandedel i det arbete som du egentligen ska få en lön för att utföra.
Låt mig ge ett exempel. Du kanske hade en viktig arbetsuppgift på ditt arbete som bara du kunde utföra men helt plötsligt tillsätts en maskin som ska utföra ditt arbete i stället – fast i en snabbare takt.
Och helt plötsligt står du framför en stor omorganisering där du möjligtvis får en ny arbetsuppgift som ger dig sämre lönevillkor eller så blir du rent av av med ditt jobb för att du inte fyller någon funktion längre.
Det arbete du dagligen kämpar hårt för kan alltså lika gärna tas ifrån dig av det som i sin helhet kallas för automatisering.
Att ta för givet att människor överhuvudtaget går med på det här och är kapabla till en acceptans av den formen av samhälls-robotisering är under all kritik.
Så bojkotta automatisering och möjliggör för fler fasta och trygga anställningar!