När man flyttar hemifrån finns det en del saker att tänka på – allt som pengarna ska räcka till, till exempel. Att planera är a och o, betonar Margareta Lindberg från Konsumentverket och Susanne Eliasson från SEB. De ger tips om vad du behöver ha koll på.
Har du drabbats av flytta hemifrån-sug? Då är du inte ensam. Men en flytt är ett stort ekonomiskt åtagande och det är viktigt att tänka på att pengarna inte bara ska räcka till mat och hyra, utan även till en rad andra nödvändigheter. Enligt en beräkning som Konsumentverket har gjort kostar det omkring 15 000 kronor i månaden för en 20-åring i en medelstor svensk stad att ha ett eget hushåll. Uträkningen inkluderar – förutom mat och hyra – bland annat hemutrustning, resor, hygienprodukter, kläder och skor.
Margareta Lindberg som är utredare på Konsumentverket, lyfter särskilt fram hemförsäkringen som en post man inte bör hoppa över.
– Den är jätteviktig! Många unga tänker att hemförsäkring inte behövs eftersom de kanske inte har dyra möbler och så vidare, men där ingår så mycket annat. Till exempel reseförsäkring och skydd om man råkar orsaka en vattenläcka eller liknande. Det gäller alltså att inte bara se till värdet på sina saker, säger hon och fortsätter:
– Prioritera hyra, hemförsäkring och el. För betalar man inte det kan det få stora konsekvenser, man kanske inte ens kan bo kvar.
Konsumentverkets beräkning är tänkt som en hjälp för unga att skaffa sig en någorlunda rimlig bild av kostnaderna. Den baseras på en genomsnittlig ung person och tar inte hänsyn till om man är student eller jobbar, och uträkningen har heller inte tagit med sparande som en post.
Eftersom kalkylen gjordes innan den senaste tidens prishöjningar på mat, el och bränsle, så måste man även ta med dessa i sin budget. För att göra en budget är a och o. Allas behov och livssituation ser olika ut.
– Ska du börja jobba kanske det är viktigt att prioritera a-kassa. Bor du nära jobbet kanske du kan cykla dit, medan andra måste räkna med kostnad för kollektivtrafik, till exempel. Det kan röra sig om många hundralappar per månad, säger Margareta Lindberg.
– Det är också viktigt att räkna in livets föränderlighet. När man är ung gör man ofta nya planer snabbt, nästa år kanske du inte bor kvar i lägenheten, utan har gett dig ut på långresa. Då är det dumt att vara uppbunden på ett långt abonnemang för en tv-tjänst till exempel.
Sparande finns alltså inte med som en post i Konsumentverkets beräkning, men bör absolut inkluderas i en budget i den mån man kan, menar både Margareta Lindberg och Susanne Eliasson, som är privatekonomisk analytiker på SEB. En person som jobbar och har lön har sannolikt större möjligheter att avsätta pengar till sparande än en student som lever på studielån.
– Men än viktigare är att se till att inte hamna i skuldfällor, poängterar Susanne Eliasson.
– Jag avråder starkt ifrån att försöka lösa sin ekonomi genom krediter eller smålån. Eller att man hamnar i en skuldsituation för att man inte insett vad ett abonnemang innebär och får svårt att betala.
Och det är kanske extra viktigt, med tanke på att just detta kan riskera själva processen att flytta hemifrån.
– En betalningsanmärkning kan ligga dig till last om du vill ha ett hyreskontrakt och kan ibland göra det svårare att få vissa jobb. Som ung ska man inte räkna med att få skuldsanering om man dragit på sig stora skulder, eftersom man anses ha gott om tid på sig att betala tillbaka sin skuld, säger Susanne Eliasson och fortsätter:
– Man har inte råd med allt! Man måste rätta munnen efter matsäcken.
—————————–
Tänk på det här:
• Gör en helårsbudget som tar hänsyn till både ekonomin här och nu och de planer du har för framtiden, och som också täcker in utgifter som betalas både per månad och per kvartal.
• Prioritera hyra, el och hemförsäkring.
• Starta någon form av buffertsparande, även små summor är bättre än ingenting.
• Bind inte upp dig på för långa abonnemang – du kanske vill göra nya planer efter ett år, till exempel åka på en längre resa.
• Kolla med Försäkringskassan om du är berättigad till bostadsbidrag.
• Om du tar lån för en bostad – ta reda på hur länge du behöver betala på lånet.
• Gör flyttanmälan så att du får din post – som till exempel räkningar som ska betalas – till rätt ställe.
• Om du jobbar och har kollektivavtal genom arbetsgivaren, fråga vad det ingår för försäkringsskydd och om de sätter av pengar till din tjänstepension.
• Om du pluggar och extrajobbar: Eftersom fribeloppet har återinförts måste du hålla koll på hur mycket du tjänar. Tjänar du för mycket börjar studiebidraget trappas ned.
• Ta hjälp från dem som redan har flyttat hemifrån, till exempel äldre kompisar, släktingar och familj.
Så här kan du dra ner på utgifterna
• Se upp för småutgifter: Att köpa en kaffe varje dag på stan, jämfört med att brygga själv, blir stora summor som kan vara bättre att lägga på annat.
• Jämför priser på försäkringar, abonnemang och produkter. Det kan man göra både på olika prisjämförelsesajter och på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
• Överväg att dela lägenhet med några kompisar för att få ner kostnaderna.
• Gå ihop och ha matlag.
• Handla möbler och kläder second hand och på loppis.
• Om du är student – håll koll på vilka studentrabatter du kan utnyttja.