Startsida - Nyheter

Energi

Cajsa Warg, en piratprinsessa och skulpturparken i Kumla

Hjälmare kanal är Sveriges äldsta byggda vattenväg och mycket vacker att sakta glida fram på.

Sveriges fjärde största sjö är relativt okänd ute i landet. Men det finns mycket att upptäcka under ett varv runt Hjälmaren – mäktiga slott, rara trähusstäder och båtturer. Och historia, som den om Gustav Vasas dotter som tidvis levde som sjörövare.

Slussvakterna får ta i ordentligt för att med muskelkraft öppna de tunga slussportarna av trä och järn när de två fritidsbåtarna ska upp för Hjälmare kanals slusstrappa i Hällby. Den förbinder Hjälmaren med Mälaren och är Sveriges allra äldsta byggda vattenväg, färdigställd år 1639. Ända in på 1970-talet for lastbåtar hela vägen till Örebro via kanalen.

Numera går inga stora fartyg här, bara fritidsbåtar och en handfull ångdrivna kanalbåtar.

Kanalen mynnar i norr ut i Arbogaån (varifrån båtarna kan nå Mälaren). På 1400- och 1500-talen var Arboga en av Sveriges viktigaste städer. Frihetskämpen Engelbrekt Engelbrektsson stod bakom det som kallats Sveriges första riksdag i Arboga 1435. Det har uppmärksammats med en plakett på väggen på Gustav Vasas kungsgård i Stockholm. Där bodde hans dotter Cecilia Vasa – ”grevinnan av Arboga” och tidvis pirat – under sju år, något som Arboga museum under sommaren har skildrat i en fin utställning.
I dag är Arbogas tid som en av Sveriges viktigaste orter avlägsen, men lugnet, antikaffärerna, alla fina trähus och blomsterprakten längs Arbogaån gör ett besök behagligt.

Arbogas storhetstid som maktcentrum ligger flera hundra år tillbaka i tiden, men småstadscharmen är påtaglig än i dag. Foto: Johan Öberg/TT

Gör eget papper i Frövifors

Vi fortsätter vår färd fyra mil åt nordväst, till ett av landets intressantaste industrimuseer, Frövifors pappersbruksmuseum, som ligger vägg i vägg med en modern pappersfabrik för emballage.

– Det tar tid att se allt här, konstaterar Kerstin Schönström som arbetar i entrén.

Museet fyller tre stora industribyggnader.

– I den första visar vi konst, och ni ska inte missa vår film där finska arbetskraftinvandrare berättar om sina liv.

I nästa byggnad finns ett förpackningsmuseum och en utställning om utsökt japansk förpackningskonst. Dessutom en udda samling med 22 000 olika ölburkar.

– I det tredje huset står de stora pappersmaskinerna kvar som om de precis stannat, fast de togs ur bruk på 1980-talet. Och här får besökarna göra eget papper, säger Kerstin Schönström.

Pedagogen Pernilla Hjelt håller precis på att hjälpa ett gäng tjejer vars handpapper med inslag av blomblad ska torkas.

Örebro slott fick sin imponerande fasad för bara drygt hundra år sedan då man valde att ta bort den puts som täckt slottet sedan det byggdes på 1600-talet. Foto: Johan Öberg/TT

Besök Wadköping och ta en fika

Örebro, tre mil söderut, är Hjälmarens i särklass största stad och ett härligt stopp för fikasugna – få svenska städer är så kafétäta. Testa gärna konditoriklassikern Hälls, Lill-Annas eller Jeremiabageriet. Många barnfamiljer har i stället Gustavsviks stora äventyrsbad som högsta prioritet.

De flesta sevärdheter ligger på promenadavstånd längs Svartån. Mest berömt är Örebro slott med sina fyra torn och avskalad fasad, på en egen ö ute i ån. Det finns guidade visningar – de dramatiserade är roligast. Slottet fick sitt nuvarande utseende år 1900, då man tog bort all puts och gav tornen deras nuvarande toppiga tak.

Följer man ån nedströms från slottet når man snart Örebros andra absoluta måste, friluftsmuseet Wadköping som fått sitt namn från den fiktiva staden i Örebroförfattaren Hjalmar Bergmans bok Markurells i Wadköping från 1919.

Här bildar hitflyttade gamla hus en charmerande stadsmiljö med bland annat kokboksförfattaren Cajsa Wargs barndomshem, flera museer, en rad hantverkare och tillfälliga butiker där amatörer hyr in sig veckovis för att sälja hantverk.

Ateljé Återbruk är en av de permanenta butikerna. Där träffar vi kreatören Sara Hillersberg som skapar nya plagg av begagnade kläder:

– Jag gör en hel del kläder till teatrar också och har fått beställningar på bröllopsklänningar. Det händer att folk kommer och vill ha kläder omsydda, men det funkar bara på äldre plagg, kvaliteten är för dålig på de flesta nya.

Det första Säfstaholmsäppelträdet

Vinön är Hjälmarens största ö – med fint bad, värdshus och fik, och vägfärjan från Hampetorp är gratis. Under de 25 minuter som färden tar slås vi av hur stor sjön är – bortom skären i ett smalt sund försvinner vattenspegeln bortom horisonten. Längre österut väntar bland annat Vingåker med sevärda Säfstaholms slott. Känns slottsnamnet bekant kanske ni har ett Säfstaholmsäppelträd i trädgården. Originalträdet står ännu kvar här – och möjligen kan man smaka på en mogen fallfrukt.

—————————-

Figurerna i Marc Broos ”Var är konstverket” står på Kvarntorpsberget och spanar efter sig själva. Foto: Johan Öberg/TT

Udda sevärdheter

• Skulturparken Konst på hög i Kumla måste vara en av Sveriges mest udda konstupplevelse. Den cirka 100 meter höga Kvarntorpshögen syns milsvida omkring på slätten och är ett av Sveriges industriminnen, då den består av askan från den oljeskiffer som utvanns här 1940–1966. Än i dag alstras en intensiv hetta inne i askberget och det ryker runt toppen – en spännande inramning till de 33 skulpturerna på platsen.

• Precis norr om Hjälmaresund i närheten av Alberga finns ett av landets mest udda slott – en riddarromantisk fantasi från mitten av 1800-talet. Stora Sundby slotts fyra stora torn symboliserar årstiderna, de tolv små tornen månaderna, de femtiotvå rummen årets veckor och de trehundrasextiofem fönstren dagarna på ett år. Slottet har byggts om åtskilliga gånger sedan 1300-talet då den första borgen anlades. Den fina parken och stigarna ut på en udde i Hjälmaren är öppen för besökare men vill man se slottet invändigt måste man vara en grupp och boka en guidning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV