Radar · Politik

99 137 väljare utan inflytande i senaste valet

Nästan hundratusen väljare blir inte representerade.

Inte alla som går och lägger sin röst får något inflytande över vem som väljs till riksdagen. 2018 var det nästan hundratusen väljare vars röster blev utan verkan och inget tyder på att det blir färre 2022.

Det är som om alla röstberättigade i Mora, Falun och Borlänge tillsammans med fem ytterligare personer gick och lade sin röst på valdagen, men att de inte fick något ut av det.

Sveriges gräns för att som parti komma in i riksdagen ligger på fyra procent och det gör att många partier har väljare, men ingen representation.

25 partier förutom de som kom in i riksdagen fick röster i förra valet. Detta omfattar endast de partier som beställde valsedlar och deltog i valet, alltså inte ogiltiga röster på oregistrerade partier.

Minsta partiet – en giltig röst

De partier som inte kom in i riksdagen fick allt från tiotusentals röster som Feministiskt initiativ till Gula partiet som bara fick ihop till en enda röst, från att ha fått 35 röster valet innan. 
  
Gula partiet startades 2012 av ett antal personer engagerade i en närradiostation i Malmö. De ställer inte upp i valet 2022 men har kvar en hemsida med sporadisk verksamhet bestående av kommenterande texter om allt från korvpriser på macken till skepsis mot centralmakt och storföretag.

Det finns även en lång rad partier som inte får någon röst alls, inte ens av dem som registrerat dem. Dessa partier redovisas inte i valresultatet.

25 partier fick röster i valet 2018 men inte tillräckligt för att komma in i riksdagen
25 partier fick röster i valet 2018 men inte tillräckligt för att komma in i riksdagen. 

100-tal partier 2022

I årets val har ett hundratal partier anmält att de deltar i valet, bland dem det förut så klassiska ”Kalle Anka partiet” som länge var ett uttryck för protest mot etablerade partier.

Det finns även ett parti som medvetet består av endast en person, John Mikkonen, som ställer upp på en agenda mot korruption, för kärnkraft samt att ersätta alla politiker med teknokrater.

Partiet Knapptryckarna bedriver kampanj på flera ställen i Sverige med syftet att införa direktdemokrati istället för vårt representativa system. De har sällskap av ett hundratal partier på listan över dem som ställer upp i valet. En del av dem av uppenbart ironiskt syfte som Naturistpartiet, Majspartiet eller ”Nu får det fan va nog”. Andra är mer genomarbetade partiet med en organisation och partiprogram med innehåll från yttersta högern till yttersta vänster och allt där emellan.

Att etablera sig i riksdagen är svårt och det är sällan ett nytt parti tar sig in. Senast det hände var 2010 när Sverigedemokraterna tog mandat efter att ha funnits som parti i över tjugo år.

För att lyckas komma in i riksdagen krävs runt 310 000 röster.

Rösta utan partivalsedel

Många av de små partierna har inte möjlighet att lägga ut valsedlar i lokalerna. Men det är fortfarande möjligt att rösta på dem genom att använda en blank valsedel.

Valmyndigheten skriver på sin hemsida hur det ska gå till:

”Använd en blank valsedel om det inte finns några valsedlar för det parti du vill rösta på. Blanka valsedlar saknar partinamn och namn på kandidater och du kan själv skriva i uppgifterna.
Skriv bara partiets namn om du vill rösta på parti.
Skriv både partiets och kandidatens namn om du vill personrösta.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV