En mystisk fisk, en flera hundra år gammal haj som vanligtvis håller till i de djupa, kalla vattnen vid Grönland, har för första gången påträffats i betydligt varmare vatten.
Det rör sig om en håkäring, även kallad Grönlandshaj, som fångades av forskare vid Florida International University i samband med ett projekt där man märker tigerhajar. Upptäckten gjordes vid ett korallrev utanför Belize i västra Karibien.
Håkäringen, lika mystisk som ålen, kan bli upp till 500 år gammal och simma ner till 2 200 meters djup. Den föredrar kalla vatten, överlever exempelvis i temperaturer nedåt 1,5 minusgrader och har aldrig tidigare observerats på en sådan varm plats som havet utanför Belize. Där ligger vattentemperaturen kring 28 grader normalt sett.
Håkäringen är halvblind och lever gärna invid fiskefartyg, som släpper ut fiskrens och andra biprodukter. Det lär dock ha dokumenterats en håkäring som hade svalt en isbjörn – troligtvis en unge.
Ovanlig fisk
Forskaren som gjorde fyndet, doktoranden Devanshi Kasana, arbetade tillsammans med lokala fiskare för att märka tigerhajar när man i slutet av arbetspasset, i gryningen, upptäckte en fångst som inte alls såg ut som en tigerhaj, snarare som en lång sten med trubbig nos och små ljusblå ögon.
– Först var jag säker på att det var något annat, till exempel en sexgälad haj som är välkänd i de djupa vattnen utanför korallrevet, säger Kasana. Men sedan insåg jag att det var en ovanlig fisk och inte ens de yrkesverksamma fiskarna hade sett maken tidigare.
Korallrevet finns utanför en lagun som bildats av en kalkstensplatå. Den stupar brant ner till flera hundra meters djup och där lär vattnet vara kallt nog för att den märkliga hajen ska kunna trivas.