På fredagen lade regeringen fram ett förslag om en ny könstillhörighetslagstiftning, som bland annat handlar om att det ska bli lättare att ändra juridiskt kön. Men RFSL och RFSL Ungdom är kritiska till flera delar i förslaget.
Regeringen föreslår att lagen om fastställande av könstillhörighet ska ersättas av två nya lagar: lagen om ändring av det kön som framgår av folkbokföringen samt lagen om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen.
Syftet med den första lagen är att den administrativa processen för att ändra juridiskt kön ska förenklas. Beslut om ändring av juridiskt kön ska enligt förslaget tas av Socialstyrelsen, efter en ”mindre omfattande prövning” inom vården. Regeringen föreslår även att åldersgränsen ska sänkas från 18 till 16 år.
Den andra lagen handlar om att förenkla processen för de kirurgiska ingrepp i könsorganen som görs för att kroppen ska stämma överens med könsidentiteten. Regeringen föreslår att det inte längre ska krävas tillstånd från Socialstyrelsen för dessa ingrepp, utan att de besluten ska tas av vården.
"Tid för en modernisering"
Regeringen föreslår att de nya reglerna och ändringarna ska träda i kraft i oktober 2024.
– Sverige har världens första – och därmed också världens äldsta – könstillhörighetslag. Det är nu tid för en modernisering. Vi behöver en ny lagstiftning som delar in juridiskt kön och ingrepp i könsorganen i olika lagar och som utgår från individens uppfattning om sig själv, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.
Kritik mot medicinska prövningar
RFSL och RFSL Ungdom håller med om att det är på tiden att regeringen agerar i frågan. Men de ställer sig kritiska till flera delar i förslaget. Förbunden är bland annat missnöjda med att det kommer att krävas fortsatt medicinsk prövning av könsidentiteten.
– Det är välkommet att regeringen äntligen agerar. Men transpersoner kommer fortsatt behöva gå till vården för att få tillstånd att ändra sitt juridiska kön, vilket är en stor besvikelse, säger RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely, i en kommentar på förbundets hemsida.
RFSL påpekar också att förslaget anger att risken för missbruk väger tyngre än att individen själv ska få bestämma över sitt juridiska kön. Enligt RFSL visar erfarenheter från länder som tidigare har infört lagar baserat på självidentifikation inte något omfattande missbruk.
– Vi är inte nöjda med förslaget. Rättigheter tar lång tid att bygga upp. Vi kommer fortsätta arbetet för en lagstiftning som fullt ut utgår ifrån självidentifikation, kommenterar RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellander.