Värmeböljan i Sverige drabbar bönder i hela landet. I Göteborg kan vi köpa jordgubbar och tomater redan nu, men samtidigt oroar värmen experter.
Fortfarande inget regn i sikte i Västra Götalandsregionen. Veckor av torrt väder och höga temperaturer har lett till att markerna är torra och att skördarna är rekordtidiga.
– Vi vattnar och vattnar så ännu klarar sig våra växter. Frågan är bara hur länge, skriver Åke Wikström, ordförande för Bondens egen marknad i Haga, som också har egna odlingar i Svenhögen, norr om Göteborg, i ett mail.
Bondens egen marknad, som säljer mat från lokala gårdar, har öppet tre lördagar i början av juni. Där kan man handla en hel del grönsaker redan nu, såsom tomater, vilket är ovanligt tidigt.
– Vi kommer också att ta med dahliaplantor i kruka för den som vill pryda sin trädgård med vackra dahlior. Ni vet dom som vi brukar sälja på marknaden på hösten, skriver Åke.
Rekordtidiga jordgubbar
Det varma vädret har gjort att peak för jordgubbar i år ligger runt nationaldagen istället för midsommar. P4 Göteborg rapporterar att jordgubbsskörden är cirka två veckor tidigare än normalt.
På sociala medier kryllar det av bilder på skördar av gurkor och tomater som börjar mogna. Samtidigt börjar det bli allt torrare i rabatter och gräsmattor, och många oroar sig för att fruktträd och odlingar inte ska klara sig igenom den torra perioden.
Eldningsförbud och vattenåtstramning
Sedan 22 maj råder eldningsförbud i Göteborgsområdet och invånarna uppmanas minska sin vattenanvändning. Något som gett resultat. Göteborgarna har lyckats minska sin vattenförbrukning med motsvarande en hink per person, rapporterar P4 Göteborg.
– Det tar ner oss utanför den kritiska marginalen, säger Tommy Ekblad, enhetschef på Kretslopp och Vatten i Göteborgs stad, men tillägger att vädjan om sparsamhet står kvar.
Inga mördarsniglar
Den spanska skogssnigeln, även kallat mördarsnigeln, har svårt att överleva i värmen. Det är de små snigelbarnen som inte överlever i torkan.
– De borrar sig ner i jorden och kommer inte upp förrän det är cirka fyra grader varmt på ytan. Det brukar ske i maj, och om det då är torrt har de minsta individerna svårt att klara sig, säger Ted von Proschwitz, snigelexpert vid Naturhistoriska museet i Göteborg till SVT.
Oroar meteorologer
Det torra och varma vädret oroar klimatexperter. Meterologen Martin Hedberg skriver på sin blogg om hur det normala vädret inte längre är det normala. I maj har det varit mellan 3 och 6 grader varmare än normalt, och vissa dagar hela tio grader varmare än normalt. Detta kom efter februari och mars som var onormalt kalla och snörika i större delen av landet.
Martin menar att detta beror på växthusgaserna som höjt den globala medeltemperaturen med en grad. Och att det växlande vädret är en försmak på hur vädret kommer att bli när klimatet förändras.
– Om detta fortsätter in i juni och juli, dvs att temperaturerna ligger i snitt fem grader över det normala, så är det kris. Jordbruket går på knäna, dricksvattnet ransoneras och vi tampas med omfattande skogsbränder, skriver Martin.