Startsida - Nyheter

Energi

Studentrumstider – så funkar det att hyra ut rum

Just nu letar många studenter boende.

Det är hög tid för nya studenter att fundera på boende inför terminsstarten. För den som har ett extra rum i bostaden kan det vara ett bra tillfälle att erbjuda någon bostad och samtidigt tjäna en slant. Men ta inte ut för hög hyra – då kan du bli återbetalningsskyldig.

Det är i många fall svårt för studenter att hitta bostad inför terminsstarterna, särskilt i de stora universitetsstäderna. Då kan ett rum som erbjuds i en del av en större bostad komma väl till pass. Som uthyrare är det bra att ha koll på vad som gäller innan man tar beslutet.

Hyr man ut en hel lägenhet måste man först ha tillstånd av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Det behövs däremot inte om det gäller uthyrning av en del av lägenheten – så länge man själv också bor där.

– Annars räknas det som att någon annan disponerar lägenheten och då gäller andra regler, säger Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen.
Att hyra ut ett rum är också ett sätt att få hjälp med bostadskostnaden. Men se upp med att begära en för hög hyra.

– Det är viktigt att den är skälig och står i proportion till den yta man disponerar. Det är tyvärr vanligt att den blir för hög, för att man tänker att man kan begära en marknadsmässig hyra. Har man tagit ut en för hög hyra kan hyresgästen kräva tillbaka det som denne betalat för mycket, säger Roland Sjölin.

Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen. Foto: Privat

Olika regler gäller för bostadsrätt och hyresrätt. I en bostadsrätt räknas hyran ut baserat på kapitalkostnaden, som beräknas utifrån avkastningsräntan på marknadsvärdet. För hyresrätt får man bara ta ut den hyra man själv betalar, omräknat på rummets andel av lägenheten. Tar man ut för mycket, kan man bli återbetalningsskyldig.

– Det är inte tänkt att man ska göra vinst på att hyra ut hyresrätter. Man får bara ta extra för sådant som el och internet, och för om rummet är möblerat, säger Roland Sjölin.

Innan man sätter hyran bör man också fundera igenom vad hyresgästen ska ha tillgång till. Enbart rummet samt kök och badrum, eller även övriga rum i bostaden? Oavsett ska man inte glömma bort att skydda både sig själv och den som hyr, genom att ha en giltig försäkring.

– Hyr man ut hela lägenheten måste hyresgästen ha en egen hemförsäkring. Hyr man ut ett rum är det däremot viktigt att se till att hyresgästen omfattas av försäkringen så att denne också är skyddad, säger Roland Sjölin.

Upprätta också ett kontrakt med hyresgästen och vara noga med vad som ingår och vem som ska städa vid utflyttning.

– Dokumentera också gärna rummets skick innan du hyr ut, så att du har koll på eventuella skador innan.

– När man hyr ut ett rum har man samma skyldigheter som en hyresvärd att se till att det finns värme och vatten och att allt fungerar. Man ansvarar ju också för hyresgästen så till vida att de inte stör och att det inte uppstår skador, säger Roland Sjölin.

Jim Ankare, vd för bostadsuthyrningstjänsten Samtrygg. Foto: Samtrygg

Att hyra ut till en annan person har också sociala aspekter, enligt Jim Ankare, vd för bostadsuthyrningstjänsten Samtrygg. Han framhåller att det kan löna sig att vara generös med villkoren, om det är en hyresgäst man gärna vill ska bo kvar.

– Man ökar till exempel sannolikheten för en lång relation om man erbjuder ett par hyresfria månader till studenten under sommaren, säger han.

Det är också viktigt att personkemin stämmer.

– Personligen tycker jag att det är spännande att träffa personer från olika delar av världen. För några år sedan hyrde jag ut till en utbytesstudent. Jag tyckte det var kul att både lära mig mer om hans bakgrund och ge honom tips på platser att upptäcka i närområdet.

Skriv ett kontrakt med hyresgästen där ni bland annat preciserar vilka ytor hyresgästen har tillgång till i bostaden. Foto: Christine Olsson/TT

Tänk på det här

• Om du bara hyr ut ett rum i en bostad som du själv bor i samtidigt behövs inget tillstånd från bostadsrättsförening eller hyresvärd. Hyr du däremot ut hela lägenheten behöver du skaffa tillstånd innan du hyr ut.

• Kolla upp vilken hyra som är lämplig att ta ut. Gäller det hyresrätt utgår du från den hyra du betalar och lägenhetens totala kvadratmeter. Räkna ut hur stor andel av hyran som motsvarar den yta som hyresgästen ska disponera. För bostadsrätt beräknas den skäliga hyran baserat på kapitalkostnaden och driftskostnaden. På nätet finns olika hjälpmedel och kalkyler att ta till.

• Kontrollera att personen du hyr ut till kan betala hyran. Det kan man göra genom att begära kreditupplysning eller be den potentiella hyresgästen om ett utdrag som bekräftar studierna och eventuellt lån/bidrag från CSN.

• Skriv ett kontrakt för bådas trygghet. Det bör innehålla uppgifter om hyra per månad, uppsägningstid, vad som ingår och inte (till exempel el och wifi) vilka ytor hyresgästen har tillgång till i bostaden. Här kan man också lägga in gemensamma trivselregler.

Källor: Hyresgästföreningen, Samtrygg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV