Svensk elproduktionen måste minst fördubblas, anser energiminister Khashayar Farmanbar.
– Svenska folket ska inte vara beroende av skurkstater.
Utbyggnaden av elnätet och elproduktionen måste minst fördubblas, och utbyggnaden måste gå mycket fortare än vad den gör i dag.
– Läget i vår omvärld visar tydligt på vikten av att fasa ut fossila bränslen och minska vårt importberoende av Putingas eller oljeshejkolja, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) på en pressträff som han håller tillsammans med fackförbundet SEKO:s förbundsordförande Gabriella Lavecchia.
– Svenska folket ska inte vara beroende av skurkstater för att kunna köra sina bilar, för att kunna värma sina hus eller för att våra industrier ska kunna fortsätta att vara ledande, säger energiministern.
"Money is not an issue"
Khashayar Farmanbar vill därför att alla former av elproduktionen ökar, och det snabbt.
– Vi behöver mer elproduktion av alla slag: mer solkraft, mer vindkraft, mer havsbaserad vindkraft, mer vattenkraft och vi behöver också mer kärnkraft.
Utbygganden kommer att kosta men “money is not an issue”, pengar kommer inte bli ett problem, menar Khashayar Farmanbar utan att berätta om hur det är tänkt att finansieras.
– Staten investerar inte i elproduktion: inte på vinden och inte på solen. Marknaden investerar stort i vind och elproduktion för att det är lönsamt. Skulle marknaden vara beredd att investera i ny kärnkraft då är det också välkommet, säger energiministern.
Blocköverskridande samtal
Khashayar Farmanbar och Socialdemokraterna har tidigare bjudit in till samtal om energin över blockgränsen – som bland annat skulle handla om utbyggd kärnkraft.
– Elbehovet ökar kraftigt och då behövs långsiktigt ansvarstagande. Därför vill vi se ett blocköverskridande samtal. Vår inbjudan till oppositionen står fast. Vi kan bara hoppas på att högeroppositionen också är beredda att ta ansvar, säger Khashayar Farmanbar.
Tre stora utmaningar
Energiministern ser tre stora utmaningar med utbyggnaden: tillståndsprocesserna som tar alldeles för lång tid, kompetensförsörjningen och acceptansfrågorna.
– Jag tror alla vill ha fler arbetstillfällen och mer industrier men då kanske det också innefattar att man ser en 400 kilovoltsledning någonstans eller en vindkraftpark som en hägring långt ut i havet, säger Khashayar Farmanbar.
– Det krävs för att kunna rädda klimatet.