Den är vacker, den luktar gott och den fungerar utmärkt som schampo. Det finns mycket som talar för att stanna till där såpnejlikan blommar och plocka famnen full. Syre tipsar om vad du sen gör med blommorna.
Såpnejlijan är rosa och växer i stora flockar, gärna vid vägkanter. Eftersom det finns mycket av den märks det knappt om man plockar en kasse eller två – och gör gärna det. Såpnejlikan är nämligen full med saponiner och kan användas till schampo, tvättmedel och diskmedel.
Den är lätt att känna igen, speciellt mot kvällen när den söta, blommiga doften är som starkast. Förr odlades den ofta vid stugknutarna, numera växer den vilt där stugorna låg och vid vägkanterna. Den användes till tvättmedel, men också som medicinalväxt.
I de flesta recept på schampo eller tvättmedel av såpnejlika står det att man ska använda roten. Det är där det finns mest saponiner, men det finns så det räcker i blommor, blad och stjälkar. Det finns två fördelar med att lämna roten i fred, förutom att den inte ingår i allemansrätten. Dels klarar man sig med en vanlig hushållssax och slipper gräva, dels kommer det nya såpnejlikor nästa sommar om rötterna får vara.
Såpnejlikan börjar blomma i juli och kan plockas i ett par månader framåt. Det gör egentligen inget om den är utblommad, men det är lättare att få syn på den när den blommar.
Varför ger man sig ut och plockar blommor till schampo istället för att köpa något miljömärkt märke? Det kan vara för att slippa köpa produkter i plastflaskor som har körts omkring. Eller för att man vill undvika miljöskadliga ingredienser, vara självförsörjande med schampo eller bara njuta av att göra sitt eget av vad man hittar i naturen. Eller för att håret känns renare än någonsin efter en såpnejlikatvätt.
Till disk och tvätt har jag inte provat såpnejlika ännu. Om du har gjort det, berätta gärna!
Plocka, torka och förvara
Gå ut en dag när vädret är torrt och plocka en kasse såpnejlika. Ta med dig en sax och klipp av växterna med stjälk och allt. Häng sedan upp blommorna på tork i tunna knippen och låt dem hänga i en vecka eller två. Om de inte är smultorra efter tre veckor kan du torka dem i ugnen (50–100 grader) så de inte möglar. Snabbast går det att torka i en torkapparat – det tar bara en timme.
När såpnejlikorna är torra ska de smulas till ett pulver. Jag brukar ta stjälkarna för sig eftersom de är jobbiga att smula sönder, och använda dem i lite större bitar. Lägg sedan pulvret och de någorlunda finfördelade stjälkarna i glasburkar med lock.
Tvätta håret
Gör nytt schampo till varje hårtvätt – dels för att det behövs några deciliter per hårtvätt, dels för att den färdiga blandningen bara håller sig en vecka i kylskåp.
• Koka upp vatten, cirka sju deciliter till två nävar såpnejlikepulver. Häll det över pulvret, tillsätt en kork ättika, rör om, låt blandningen svalna och låt den helst stå över natten.
• Värm blandningen när du ska tvätta håret. Ju varmare desto bättre.
• Sila av växtdelarna. Om du rör om ser du att det löddrar lite. Löddret behövs inte, men det visar att det finns rengörande saponiner i.
• Ta en halvliter schampo till halvlångt hår, ungefär sju deciliter till långt. Massera in det i torrt hår, blöt lite, häll på mer och massera igen tills hela håret är blött. Skölj sedan bort schampot, med citron- eller vinägervatten om du vill.
• Om du vill ha en mer geléartad konsistens på såpnejlikeschampot kan du använda agar-agar, som är en alg.
På Shenet.se kan du läsa om hur du gör: www.shenet.se/recept. Där finns också mer information och fler recept på såpnejlikaschampo: www.shenet.se/ravaror/sapnejlikeinfusion.
———————————-
Såpnejlika
• heter Saponaria officinalis på latin. Saponaria betyder att det innehåller tvättämnen och officinalis att det har använts på apotek.
• är en flerårig ört, 30–90 cm hög, med en grov stjälk som ibland är rödaktig.
• har en krypande jordstam med många utlöpare och sprider sig snabbt.
• blommar i juli–september med vita till ljusrosa blommor som växer i knippen och doftar sött, speciellt på kvällen.