Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Korruptionen oroar i EU

EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová.

Sju av tio i EU anser att korruptionen är utbredd. Då gäller det att stärka kampen – och även skydda public service, manar EU-kommissionen i sin årliga rättsstatsrapport.

Kriget i Ukraina tas som exempel på behovet av att göra rätt.

– Kriget i Ukraina är en attack mot den demokratiska riktning som Ukraina har tagit, konstaterar EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová när hon presenterar årets rapport på en presskonferens i Luxemburg.

– Vi kan bara vara trovärdiga om vi har vårt eget hus i ordning, manar Jourová.

Mellan raderna syns tydliga pekfingrar till länder som framför allt Ungern och Polen, där EU-kommissionen redan i flera år oroats över hur domstolar och massmedier allt mer hamnat i knät på de styrande.

Oro för korruption

I årets rapport välkomnas förbättringar och insatser i flera länder när det gäller skötseln av domstolsväsendet, mediefrihet och kamp mot korruption.

Samtidigt konstateras ändå att 68 procent av de tillfrågade i en stor opinionsmätning bland EU-medborgare i alla medlemsländer anser att korruptionen är utbredd i deras land. Allra värst är det i Grekland – om man ska lita på invånarna – där nästan 100 procent anser att korruptionen är antingen ”väldigt” eller ”ganska” utbredd.

”I vissa medlemsländer drar utredningar och åtal i korruptionsfall ut på tiden och utslag saknas fortfarande, särskilt i fall med inblandade på hög nivå”, konstateras i årets EU-rapport.

I Sverige svarade 32 procent i undersökningen att korruptionen är ”väldigt” eller ”ganska” utbredd. Det är åtta procentenheter färre än i en liknande mätning 2019.

Till skillnad mot i EU som helhet, där politiska partier och politiker ses som de mest korrupta, anser de tillfrågade i Sverige dessutom att korruptionen är vanligast i privata företag.

Trots de höga siffrorna svarar ändå 94 procent av alla tillfrågade i EU att under det senaste året varken själva varit med om eller varit vittne till korruption.

Fakta: Korruption i EU

Så här många av de tillfrågade i EU:s 27-medlemsländer anser att korruptionen antingen är ”väldigt” eller ”ganska” utbredd i deras länder:

Grekland: 98 procent
Kroatien och Cypern: 94
Ungern: 91
Portugal: 90
Spanien och Italien: 89
Bulgarien: 88
Slovenien: 87
Slovakien: 83
Litauen: 81
Malta: 79
Tjeckien och Lettland: 78
Rumänien: 72
Frankrike: 64
Irland: 59
Österrike: 57
Belgien: 56
Polen: 55
Tyskland: 53
Nederländerna: 50
Estland: 43
Luxemburg: 36
Sverige: 32
Finland: 17
Danmark: 16

Totalt tillfrågades drygt 26 000 EU-medborgare i mars och april i år.

Källa: EU-kommissionen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV