”För varje år som partierna duckar ansvaret, ökar klimatskulden till våra barn – det kan vi inte acceptera”, säger Frida Berry Eklund på Våra barns klimat.
Bara två partiers klimatmål, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, är nära Parisavtalets 1,5-gradersmål.
Ytterligare två partier, Centerpartiet och Liberalerna, går längre än Sveriges klimatmål, men når inte lika långt.
Övriga partier det vill säga Kristdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har mål i linje med det svenska klimatmålet, men är längre ifrån 1,5-gradersmålet.
Det visar en ny analys av partiernas klimatmål med klimaträttvisa i fokus. Bakom projektet står Klimatkollen, forskarnätverket Researchers’ Desk, WWF, Våra barns klimat och ClimateView, i samarbete med PwC och Naturskyddsföreningen.
Tabellförklaring:
Klimaträttvist mål (Stoddard and Anderson, 2022): 170 Mton CO2
Sveriges nuvarande mål: 355 Mton CO2 (motsvarar 2,1 gånger mer än Parisavtalets 1,5-gradersmål).
Sverigedemokraterna: 355 Mton CO2 (Sveriges nuvarande mål)
Socialdemokraterna: 355 Mton CO2 (Sveriges nuvarande mål)
Kristdemokraterna: 355 Mton CO2 (Sveriges nuvarande mål)
Centerpartiet: 311 Mton CO2
Vänsterpartiet: 217 Mton CO2)
Miljöpartiet: 180 Mton CO2)
Liberalerna: 355 Mton CO2 (Sveriges nuvarande mål)
Miljöpartiet och Vänsterpartiet sticker ut
Inkluderar man partiernas mål för kompletterande åtgärder, som bio-CCS (lagring av koldioxid från biobränsle) och kolinlagring i skog och mark, så sticker fortfarande Miljöpartiet och Vänsterpartiet ut som mest långtgående, men även Liberalerna utmärker sig, med omfattande mål för bio-CCS.
– En faktabaserad politik måste innehålla både mål och åtgärder som överensstämmer med Parisavtalet. Det är tydligt att alla partier nu måste skärpa arbetet med att få ner utsläppen i närtid och utgå från en nationell koldioxidbudget, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik, Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.
Analysen baseras på en enkät till samtliga riksdagspartier. Alla partier utom Moderaterna har svarat. Svaren har analyserats av forskare från nätverket Researchers’ Desk och WWF.
Moderaterna är med i analysen av klimatmålen, trots att de inte svarade på enkäten, eftersom de tidigare ställt sig bakom Sveriges nuvarande klimatmål och därmed görs beräkningarna utifrån det.
– Våra unga förstår att våra politiker inte gör det som krävs enligt vetenskapen. Nu måste alla partier kliva fram och vara modiga och ta faktabaserade beslut, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat och medgrundare av Klimatkollen i ett pressmeddelande.
Partierna har också tillfrågats om de står bakom EU:s förslag till mål för upptag av koldioxid i skog och mark. Miljöpartiets och Vänsterpartiets svar är ja. Deras ambitioner för kolinlagring innebär att Sveriges natur skulle öka upptaget av koldioxid motsvarande utsläppen från industri och transporter.
Socialdemokraterna och Centerpartiet vill behålla nuvarande nivåer, vilket inte är i linje med EU:s förslag. Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna har inte svarat på frågan.
Läs mer: