Magdalena Andersson vill ”knäcka gängen”, förbjuda vinster i friskolorna och leda klimatomställningen.
– Vi förstör vår enda planet och mänsklighetens förutsättning att existera.
Efter tre års fysiskt uppehåll på grund av pandemin inleddes i dag Almedalsveckan i Visby. Som vanligt har partierna delat upp dagarna mellan sig och först ut var Socialdemokraterna.
Statsminister Magdalena Andersson började med ett besök på Gotlands regemente P18. Där pratade hon bland annat om hur hon anser att en utbyggnad av försvaret kommer att öka Sveriges säkerhet.
Flest frågor fick hon kring den svenska Natoansökan, och vad regeringen egentligen har kommit överens med Turkiet om. Bland annat hävdar president Recep Erdogan att han har fått löfte om att Sverige ska lämna ut 73 personer till Turkiet, vilket är betydligt fler än vad det har pratats om tidigare.
Magdalena Andersson varken bekräftar eller dementerar den nya siffran, säger att det förekommit olika siffror i medier och att hon aldrig berättar vad som sagts under förhandlingar.
"Riggat för segregation och glädjebetyg"
Vid en pressträff vid på Sankt Hansskolans skolgård i Visby byter hon sedan ämne och säger att ett av Socialdemokraternas huvudbudskap i årets valkampanj är att förbjuda vinster i skolan.
– Vi kan inte fortsätta att lappa och laga i ett system som är riggat för segregation och glädjebetyg, säger Magdalena Andersson.
Statsministern poängterar att Sverige är enda landet i världen som ”släppt in vinstintresset i den skattefinansierade skolan”.
– Resultatet av sönderprivatisering är tydlig. Pengar som läcker ur skolan, ökad segregation och större klyftor mellan människor, utan att vi har gjort någon kunskapsvinst, säger Magdalena Andersson.
Statsministern anser att en majoritet av svenska folket vill förbjuda friskolorna att ta ut höga vinster men att en ”nejsägarriksdag” försvarar marknads- och vinstjakten i svensk skola.
Frågan har utretts tidigare
Att Socialdemokraterna vill förbjuda friskolorna från att plocka ut stora vinster är ingen nyhet. 2018 drev partiet frågan men den sattes på paus i och med Januariavtalet.
Vinstfrågan har också utretts i ”Reepalu-utredningen” från 2016.
Nu säger Magdalena Andersson att på regeringssammanträdet i torsdags beslutade man att tillsätta en ny utredning för att ta fram konkreta förslag på hur ett förbud mot vinstuttag ska utformas.
Utredningen ska vara klar i februari 2024.
– Vi ska säkerställa att förslaget är väl utformat så att det inte kan kringgås. Alla skolor ska kunna fortsätta sin verksamhet, skolor ska inte behöva stänga. Men skolorna ska ha fokus på kunskap, inte vinst, säger hon.
Stopp för religiösa friskolor
Socialdemokraterna vill även ha ett stopp för nyetablering av religiösa friskolor. Ett sådant förslag finns redan förberett i regeringskansliet och det vill Magdalena Andersson nu gå vidare med.
Hon öppnar även för att helt förbjuda religiösa friskolor och säger att regeringen inom kort kommer lägga fram ett sådant förslag.
– Skolor ska förmedla kunskap, inte religiös indoktrinering, säger Magdalena Andersson.
Prioriterar klimatomställningen
Senare när hon håller sitt tal i Almedelan blir det en hyllning till Sverige, och allt bra som Sverige har.
– Vi är jämlika och säger du till chefen. Vi är ett land där män är pappalediga och tröstar barn, ett land där kvinnor arbetar – och kan bli statsminister.
Även under kvällens tal tar hon upp välfärden och de vinstdrivande friskolorna, som ett av tre prioriterade områden för Socialdemokraterna.
– Vi ska återta makten från riskkapitalisterna, säger Magdalena Andersson och fortsätter.
– Svenska folket ska styra över svensk välfärd.
En annan är kriminaliteten, att vi ska ”knäcka gängen” och ”vända på varje sten för att bryta segregationen”.
En tredje är klimatet och att snabba på ”den gröna industriella revolution som sveper fram över vårt land”.
– Senare i sommar ska jag cykla, promenera och njuta av stillheten i skogen – precis som många andra svenskar. Men den natur vi nu njuter av är hotad av skogsbränder, torka och andra effekter av klimatförändringarna, säger statsministern.
– Om utsläppen och uppvärmningen fortsätter, då riskerar vi att förstöra vår natur – men mer än så, vi förstör vår enda planet och mänsklighetens förutsättning att existera här. Så Sverige ska leda klimatomställningen. Men inte bara för att det är rätt och riktigt, utan också för att det skapar jobb i hela landet, säger Magdalena Andersson.
Läs mer: