Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Linde kommenterar inte Erdogans utlämningslista

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan när han talade under Natomötets sista dag den 30 juni.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vill inte kommentera uttalandet från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som under en presskonferens efter Natotoppmötet i torsdags sade att Sverige har lovat utlämna 73 personer till Turkiet.

— Nej, vi har ingenting ytterligare att kommentera där, utan hänvisar till Morgan Johansson, säger Ann Lindes pressekreterare till TT på fredagsmorgonen.

Efter Erdogans uttalande i torsdags hänvisade utrikesministern också till migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S).

”I Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar. Svenska medborgare utlämnas inte”, skrev Johansson då i ett uttalande till TT.

Johansson uppgav även att det är ”tydligt markerat” i överenskommelsen med Turkiet att Sverige följer den europeiska konventionen om utlämningar.

”Icke-svenska medborgare kan utlämnas på begäran av andra länder, men bara om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen”, stod det i ministerns uttalande.

"Föreskrivet sätt"

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet tror inte att några utlämningar kommer att göras.

— Den lista på personer som president Erdogan har presenterat kan man inte ha godkänt från svensk sida i Madrid-förhandlingarna på något sätt. Det är en frågeställning som det svenska rättsväsendet måste hantera på föreskrivet sätt, säger han till SVT Nyheter.

Ove Bring pekar på den svenska lagstiftning från 1957 som i sin tur är baserad på den europeiska konventionen om utlämning.
Dubbel straffbarhet

Bring pekar på kravet om dubbel straffbarhet, som han menar kommer att ligga till grund för bedömningarna som Högsta domstolen ska avgöra.

— Det räcker inte med att man i Turkiet straffbelägger vissa handlingar som terroristhandlingar. Samma handlingar som Turkiet åberopar måste också kunna definieras som terroristhandlingar enligt svensk rätt. Och det är just kravet på dubbel straffbarhet som kommer att skydda de flesta, om inte alla, som står på listan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV