Sverige får gå med i Nato – ett besked som kom under tisdagskvällen. Turkiet säger att de nu har ”fått vad de ville”. Någonting som väcker oro i både fredsrörelsen och den kurdiska diasporan i Sverige.
Turkiet har efter över en månads motstånd gått med på att släppa in Sverige och Finland i militäralliansen Nato. Det var under förhandlingar i Madrid, där Nato i veckan håller toppmöte, som länderna kunde enas.
– Turkiet har gjort stora framsteg i kampen mot terrororganisationer, sa den turkiska presidenten Erdogans kontor i ett uttalande till AFP under tisdagskvällen. Man menade att man nu ”fått vad vi ville”.
Turkiet har bland annat krävt att Sverige återupptar vapenexport till Turkiet och att man skärper sin terrorlagstiftning. Man vill också att Sverige ska samarbeta gällande utlämningar av vad Turkiet menar är terrorister eller terrormisstänkta. Utrikesminister Ann Linde har bland annat sagt att till SvD Sverige har tagit Turkiets oro på allvar. Samtidigt säger hon att det fortsatt är myndigheter som prövar frågan om utlämningar och att överenskommelsen inte kommer att påverka gången. Under onsdagen upprepade Turkiet dock kravet på att utelämna 33 individer från Sverige till Turkiet, något TT rapporterar om. Bland dem finns både författare och förläggare.
"Viker sig för odemokratisk regim"
De som Turkiet har velat se utelämnade är både oppositionella och kurder. Många är författare och förläggare. En person som ska finnas på Turkiets lista är dessutom död. Svenska freds är starkt kritiska till vad de anser vara eftergifter för Turkiet.
– Genom att vika sig för kraven låter Sveriges regering Turkiet, en odemokratisk regim som brister i respekten för mänskliga rättigheter och som brutit mot folkrätten genom sin olagliga militära aggression mot Syrien, styra svensk utrikespolitik. Det är en sorglig och cynisk politik som inte stärker arbetet för demokrati och hållbar fred och nu måste det göras tydligt för svenska folket exakt vilka eftergifter Sverige gör för Natomedlemskapet, säger Gabriella Irsten, ansvarig för frågor om hållbar fred och säkerhet på Svenska Freds, i en kommentar publicerad på deras hemsida.
Journalister är terrorister i Turkiet
Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska freds, tillägger att det är kurder i nordöstra Syrien som utsätts för Turkiets aggressioner och andra som utsätts för förtryck som kommer att betala priset för Sveriges eftergifter.
Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, kommenterar beskedet på Twitter. Reportrar utan gränser och journalisten Martin Schibbye hör till de som redan varnat för att pressfriheten hotas efter beskedet.
– Nu gäller det att Sverige och Ann Linde håller tungan rätt i mun när #Turkiet vill stämpla journalister och människorättsaktivister som terrorister. Har Sverige och Turkiet samma syn på vem som är terrorist? skriver han i en tweet som retweetats av den kurdiska debattören och författaren Kurdo Baksi, som i sin tur riktat kritik mot beskedet i en intervju med SVT.
Också journalisten Magda Gad är kritisk till beskedet:
– Kommer svenska journalister ens kunna rapportera från kurdkontrollerade områden? Sverige vad har ni gjort?! Vad blir nästa steg, samarbeta med alla länder som kallar sina oppositionella för terrorister? Minns att staterna är de starka och de oppositionella de svaga, förtryckta, skriver hon på Twitter.
Misstroende mot Linde?
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, vars röst varit viktig för regeringen i en rad beslut tidigare, har hotat att väcka misstroende mot utrikesminister Ann Linde efter Natobeskedet. Hon kan dock inte göra det ensam utan behöver få med sig Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
– Det är en svart dag i svensk politisk historia att vi förhandlar med en islamisk dikatur som inte respekterar yttrandefrihet, inte respekterar minoriteters rättigheter och kvinnors rättigheter. Man offrar kurderna för den här cyniska politiska synsättet. Varför skulle kurderna offras för ett natomedlemskap. Varför viker sig Sverige för Erdogan? sa Kakabaveh i SVT:s morgonstudion.
Kakabaveh fick så sent som i början på juni Socialdemokraterna att lova henne att inte stoppa samarbetet med kurdiska grupper i nordöstra Syrien eller terrorklassa fler kurdiska organisationer. Annars hade hon inte lagt ner sin röst i misstroendeomröstningen mot inrikesminister Morgan Johansson.