Radar · Utrikes

Stor oro efter jordbävningen: Sjukvården saknar resurser

Minst 1000 personer har dödats och 2000 skadats i jordbävningen i Afghanistan.

I den jordbävning som drabbade Afghanistan under onsdagen dog mer än 1000 personer – varav många enligt läkare som BBC har pratat med var barn. Nu är måste nödhjälp akut nå fram till de drabbade områdena för att inte riskera fler liv. ”Det afghanska folket lever redan mitt i en ofattbar kris till följd av decennier av konflikt, torka och ekonomiska problem, säger Gordon Craig, chef för World Food Programs insats i Afghanistan.

– Vi kan inte nå området – nätverken är för svaga, sa en talesperson för talibanerna i Afghanistan till Reuters under torsdagen, något bland annat BBC rapporterade om.

Redan innan den förödande jordbävningen – som mätte 5,9 eller 6,1 på Richterskalan – gick sjukvården i Afghanistan på knäna. Sedan talibanerna tog över makten sommaren 2021 har situationen i landet snabbt blivit allt svårare. Delvis på grund av att många västländer har valt att strypa eller omfördela bistånd då man inte vill att det ska hamna i händerna på talibanregimen.

Enligt uppgifter från överlevare i det av jordbävningen drabbade områdena är civil infrastruktur totalförstörd, rapporterar BBC som har talat med dem. Hittills har flest dödsfall rapporterats i distrikten Gayan och Barmal i Paktika. Lokalbor rapporterar att dussintals byar har kollapsat, skriver tidningen. En kvinna som nu är på ett sjukhus i Paktika ska ha förlorat nitton familjemedlemmar. Det är den dödligaste jordbävningen på två decennier i Afghanistan och BBC beskriver det som att talibanerna nu står inför en stor utmaning. Enligt ett pressmeddelande från World Food Program har sjuttio procent av husen i Barmal, i Paktika-provinsen, förstörts.

Katastrofen ett faktum före jordbävningen

World Food Program har tillsammans med organisationer som de samarbetar med försökt utvärdera förstörelsen och vilka behov som är störst. Områdena som har drabbats – i provinserna Paktika och Khost – är rurala och avlägsna vilket gör dem svåråtkomliga för nödhjälp. Organisationen är aktiv på marken i Afghanistan och har 239 bilar i landet, som sedan årskiftet har levererat mat och andra slags stöd till 18 miljoner människor i Afghanistan.

– Jordbävningen kommer addera till de redan enorma humanitära behoven som finns på daglig basis, säger organisationens landchef i Afghanistan, Gordon Craig.

För talibanerna – som tvingade undan den internationellt erkända afghanska regeringen förra sommaren – är jordbävningen en stor utmaning. Landets ekonomi är i dagsläget i botten. NBC News är också på plats i landet och har pratat med flera drabbade som antingen förlorat sitt hem, sin försörjning eller familj. Alternativt alltihop. 45-åriga Khan förlorade sin sjuåriga son och tre yngre döttrar. Hans mamma dog också i jordbävningen. Andra familjemedlemmar behandlas just nu på ett sjukhus – som dessvärre saknar de mediciner som behövs.

– Vi ska försöka transportera dem någon annanstans, säger Khan till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV