Djurskyddsfrågor har länge haft låg prioritet bland svenska bankers hållbarhetslöften. Det har dock skett en viss förbättring sedan 2020, visar Fair finance guides nya granskning. Men de stora bankerna med gigantiska tillgångar saknas i toppen.
Fair finance guide kartlägger och granskar kontinuerligt – genom internationella metoder – de stora bankernas riktlinjer och hur hållbart och ansvarsfullt de investerar och lånar ut pengar. Syftet är att öka allmänhetens insyn i bankernas förehavanden och därigenom möjligheten att ställa krav på deras ansvarstagande. Betygssättningen görs utifrån 15 områden, bland dem arbetsvillkor, biologisk mångfald, djurskydd, energiproduktion, jämställdhet och klimatförändringar.
Initiativet finns i dag 15 länder. I Sverige är det de sju största bankerna, Handelsbanken, Skandia, SEB, Länsförsäkringar, Nordea, Danske Bank och Swedbank, samt de två mindre bankerna Ekobanken och JAK Medlemsbank, som granskas.
Djurskydd fortsatt lågt – men klättrar
Årets granskning visar att djurskyddsfrågorna fortsätter att ha låg prioritet för bankerna; området behåller sin bottenplacering bland de totalt 15 hållbarhetsteman som ingår i betygsättningen. Samtidigt har det skett en del förbättringar på området sedan den senaste granskningen 2020. Från att då i genomsnitt endast ha ställt sig bakom 7 procent av internationella riktlinjer för djurs välbefinnande, har bankerna i snitt nu klättrat upp till 18 procent. Djurskydd är därmed bland de fyra hållbarhetsteman som klättrat mest sedan den senaste granskningen.
– Det här är ett mycket hoppfullt trendbrott, som visar att djurens välfärd är något som bankerna vill prioritera. Utvecklingen har drivits på av våra supportrar som mejlat sina banker och efterfrågat tydliga riktlinjer för en miljö- och djurvänlig verksamhet. Nu är det viktigt att vi tillsammans fortsätter att påverka bankerna att agera mer djurvänligt och hållbart, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig i World animal protection Sverige, i ett pressmeddelande.
Stora skillnader
Bland förbättringarna kan nämnas Swedbank och Länsförsäkringars utveckling av specifika policydokument kring djurskydd som appliceras på företagen de investerar i. SEB och Danske Bank har inkluderat nya skrivningar om djurskydd i sina riktlinjer för företag inom jordbruksverksamhet, vilket omfattar både investeringar och utlåning. Samtidigt blir SEB den första svenska storbanken att ta ställning mot företag som testar icke-medicinska produkter på djur och företag som har en verksamhet som bygger på renodlad pälsuppfödning.
Men trots bättringarna är det fortfarande en anmärkningsvärt hög andel av de internationella djurskyddsprinciperna som inte anammas av svenska banker, och skillnaderna dem emellan är stora. Endast Swedbank, Nordea och Länsförsäkringar tar exempelvis ställning mot förvaring av djur i små utrymmen och – med undantag för SEB – tar ingen av storbankerna ställning mot att använda vilda djur i underhållningssyfte.
Högst betyg bland storbankerna får Swedbank, Länsförsäkringar, Nordea och Danske Bank, bland annat med anledning av att de två senare vill att djurskyddsaspekter inkluderas i företagens inköp och kontrakt med leverantörer. Samtliga fyra hamnar på runt 25 procent. Sämst betyg får Handelsbanken och Skandia som endast uppfyller 4 respektive 7 procent av hållbarhetsprinciperna för djurskydd, medan SEB står bakom 18 procent.
Djurskyddsorganisationen World animal protection Sverige uppmanar svenskarna att utkräva ansvar av bankerna genom att mejla den bank man är kund hos och begära att de investerar djur- och miljövänligt.
– Vi uppmanar bankkunder att använda sitt inflytande för att förespråka en djurvänlig och hållbar investeringspolicy. Kanske rentav byta bank, om deras nuvarande bank inte tar djurens lidande på tillräckligt stort allvar, säger Julia Enqvist.
Mindre banker tar större ansvar
Undersökningen talar sitt tydliga språk – de svenska storbankerna tar inte ansvar för djuren. Men det finns svenska banker som visar prov på betydligt högre prioritering av frågan i sina investeringar och utlåningar. Precis som vid den senaste granskningen är det bankerna med mindre tillgångar, Ekobanken och JAK medlemsbank, som toppar den svenska listan genom att ställa sig bakom samtliga djurskyddskrav. De hamnar på 100 respektive 96 procent.
I Sverige leds Fair finance guide av Sveriges konsumenter, i samarbete med World animal protection sverige, Naturskyddsföreningen, Amnesty international, Diakonia och Fair action.
Här kan du ta del av hela granskningen: Svenska bankers hållbarhetslöften 2022 – En rankning av bankernas riktlinjer
Läs mer: