I Skåne har flera sopberg uppstått där det finns misstanke om samröre med organiserad brottslighet. Enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är illegal avfallshantering ett växande problem, och under en pressträff i dag lovade han krafttag. ”Straffen behöver skärpas”, säger han.
Under flera veckor sommaren 2015 kunde invånarna i Sjöbo känna en stickande röklukt från en brinnande soptipp i utkanten av samhället. Det visade sig att sopberget som börjat brinna till hälften låg utanför den betongplatta som skulle skydda marken från miljöfarliga ämnen – och vad som brann kunde ingen svara på. För att undvika att förgifta en närliggande vattentäkt med släckvatten valde brandtjänsten att låta branden brinna ut. Företaget polisanmäldes och kommunen ställde krav som senare skulle förenas med viten, för att få bukt med de miljöriskerna kring sopberget, som ligger nära Vombsjön – en av Skånes viktigaste vattentäkter.
– Vi anser att de har brustit kraftigt i sin egenkontroll, sa då miljöchef Anders Lindén till Skånska dagbladet, där händelsen blivit en lång följetång.
Bolaget har sedan dess gått i konkurs. men än i dag finns sopberget kvar – och ställer till med bekymmer. Nu misstänker kommunen att organiserad brottslighet har ett finger med i spelet, rapporterar SVT Skåne, något moderbolaget för det företag som gått i konkurs tillbakavisar i ett mejl. Men sopberget i Sjöbo är endast ett av flera där en kommun misstänker att organiserad brottslighet skor sig – i en enkät som Länsstyrelsen i Skåne skickat ut uppger hälften av alla kommuner i länet ha sådana misstankar mot verksamheter inom avfallsområdet.
Även i andra delar av landet har skandalomsusade avfallsbolag orsakat miljöförstörelse – i Botkyrka började ett sopberg brinna 2020 – och ännu pyr det från vad som i lokaltidningarna beskrivs som en av de senaste årens största miljöskandaler. Ägarna är nu gripna misstänkta för miljöbrott.
– Det är ett stort och omfattande åtal som också inkluderar andra sopberg i Sverige, så jag tror inte att det blir tal om åtal förrän tidigast efter årsskiftet, sa åklagare Anders Gustafsson nyligen till tidningen Mitt i.
Vill se hårdare straff
Under torsdagen kallade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll till pressträff för att berätta om nya åtgärder mot miljöbrott och organiserad brottslighet. De båda ministrarna hänvisar då till en färsk rapport från Naturvårdsverket som tidigare klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) beställde, en rapport från Interpol och polisens nationella underättelsecentrums senaste lägesbild av den organiserade brottsligheten – alla pekar de mot att miljöbrottsligheten är på frammarsch, och den är lukrativ.
– Enligt Europol är miljöbrott mycket lukrativt och kan till och med vara lika lönsamt på europeisk basis som hela droghandeln. Samtidigt är det så att straffen är lägre för den här typen av brott och upptäcktsrisken är betydligt mindre, säger Morgan Johansson.
Även om illegal avfallshantering ses som det starkaste exemplet på miljöbrott med koppling till organiserad brottslighet i Sverige är det långt ifrån det enda. Andra områden där det misstänks förekomma organiserad brottslighet är illegal kosmetika och handel med utrotningshotade djur och växter.
– Det oroande är att myndigheterna har sett en ökning av verksamheter som bryter mot lagstiftningen på ett systematiskt sätt i vinningssyfte. Den här brottsligheten innebär utmaningar för samhället, vi behöver en straffrätt och en miljöbrottsbekämpning som svarar mot de här utmaningarna, säger Morgan Johansson.
I ett första skede tillsätts en utredning som ska se över miljöstraffrätten och, med Morgan Johanssons ord, ”ta ett helhetsgrepp på mijöbrottsbekämpningen, i syfte att förbättra samhällets möjligheter att förebygga och upptäcka, utreda – och lagföra miljöbrott”.
– Utredaren ska ha ett särskilt fokus på de utmaningar som följer på den organiserade brottslighetens närvaro på miljöområdet, säger Morgan Johansson.
"Man kan ju hoppas"
På pressträffen framkom att regeringen anser att straffen är för låga. Trots att brottslighetens förtjänster kan vara stor och påverkan på miljön likaså, är straffen i regel böter, även om det kan förekomma fängelse upp till två år i sällsynta fall. Något högre är det för grovt miljöbrott – mellan sex månader och sex år, men även där är det sällsynt att höga fängelsestraff utdelas.
– Därför säger vi att den straffrättsliga regleringen för de här brotten kommer att skärpas, straffbestämmelserna ska vara tydliga, de ska vara effektiva, de ska vara avskräckande – och det ingår i uppdraget att ge förslag i den riktningen, fastslår ministern.
Enligt Morgan Johansson sker brottsligheten ofta genom avancerade upplägg. Verksamheterna kan också ha koppling till liknande verksamheter i andra kommuner, något som han säger innebär stora utmaningar för små kommuner. Även där vill Morgan Johansson att utredaren ska komma med förslag på hur de utmaningarna kan mötas, och en möjlighet som lyfts är att komplicerade ärenden ska kunna tas över av länsstyrelserna.
– Avslutningsvis, det bästa är naturligtvis om de här brotten kan förebyggas. Ett sätt kan vara att inte bevilja tillstånd till miljöfarlig verksamhet om en bolagsföreträdare tidigare begått brott.
I Sjöbo har kommunen ställt nya krav på det konkursbo som bär ansvar för sopberget. Så länge det står kvar ska ett vite på 250 000 kronor betalas ut varannan månad – men miljöchef Anders Lindén är ändå tveksam till att det kommer att bidra till att tomten till sist städas upp.
– Man kan ju hoppas. Men det är tveksamt, säger han till SVT.