Jens Stoltenberg berömmer Sverige för de skärpta terrorlagarna för att möta Turkiets krav för ett svenskt medlemskap i Nato.
Under två dagar reser Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till Finland och Sverige för att träffa presidenten respektive statsministern.
I går besökte Jens Stoltenberg Finlands president Sauli Niinistö på hans sommarresidens Gullranda.
Sauli Niinistö var då tydlig med att Finland inte fortsätter sitt arbete med ett finskt medlemskap i Nato utan Sverige.
– Då jag senast besökte Sverige sade jag det mycket klart. I Sverige har man sagt att ”Finlands sak är vår”. På samma sätt är Sveriges sak vår. Det betyder att vi går vidare hand i hand, sa Sauli Niinistö på en gemensam pressträff med Jens Stoltenberg.
Hela regeringen på plats
I dag var det dags för statsminister Magdalena Andersson (S) att ta emot Jens Stoltenberg på regeringens sommarresidens Harpsund. Förutom statsministern ska även resten av regeringen varit på plats.
På agendan stod förutom en roddtur i Harpsundsekan, där Jens Stoltenberg satt vid årorna, bland annat Ryssland invasion av Ukraina och självklart Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap.
– Tack för ditt starka stöd till Sveriges Nato-ansökan, säger Magdalena Andersson på en gemensam pressträff med Natos Jens Stoltenberg.
Magdalena Andersson säger att Sverige tar Turkiets krav på allvar, men slår tillbaka mot de turkiska anklagelserna om att Sverige skulle finansiera undergrupper till den internationellt erkända terrorgruppen PKK.
– Vi skickar självklart varken pengar eller vapen till terroristorganisationer, säger Andersson under pressträffen.
Magdalena Andersson förtydligar att Sverige har mycket att erbjuda som medlemmar i Nato.
– Både Sverige och Finland kommer att bidra till säkerheten i regionen, i hela Nato, inklusive Turkiet, säger statsminister Magdalena Andersson.
Hon pekar på Sveriges nya och förändrade utrikesdeklaration, som anpassats efter ett Natomedlemskap.
– Vid dagens möte underströk jag vikten av att Sverige fortsätter sitt engagemang för nedrustning. Norges policy, med acceptans för kärnvapen-avskräckning i kombination med fortsatt engagemang för nedrustning, är av stor vikt. Sveriges starka internationella röst kommer att kvarstå, säger Magdalena Andersson.
Samtal för för att hitta en väg fram
Varken Magdalena Andersson eller Jens Stoltenberg ville under pressträffen ge några detaljer om vad som görs för att Turkiet ska godkänna Sverige, och Finland, som Natomedlemmar. Men förhandlingar pågår.
– Det förs nu samtal på flera sätt mellan Sverige, Finland och Turkiet. Det hjälper inte om jag går in på detalj om förhandlingarna. Men det kommer utspel från Sverige som hjälper på traven, Sverige och Finland tar terrorism på allvar och försöker bekämpa den, säger Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg pratar om Sverige som ”Natos granne, vi delar värderingar och farhågor”.
– Jag står i fortsatt nära kontakt med dig Magdalena, Finland och Turkiet för att hitta en väg fram, säger Stoltenberg.
Läs mer:
”Sverige kommer att bidra till hela Natos säkerhet, inklusive Turkiets”