I veckan startade världens största pilotstudie som ska undersöka fyra dagars arbetsvecka. 3300 arbetare i olika branscher i Storbritannien ska delta i studien som pågår under sex månader.
Ett telecomföretag, en marknadsföringsbyrå, ett bryggeri och en fish and chips-restaurang. Det är några av de 70 företag som ska delta i den hittills största studien om fyradagarsvecka i världen.
Med bibehållen lön ska de 3300 deltagarna i studien arbeta fyra dagar i veckan, det vill säga 80 procent, under sex månader. Detta mot ett löfte om att bibehålla sin produktivitet.
Studien koordineras av den ideella organisationen 4 Day week global, i samarbete med tankesmedjan Autonomy. Knutet till projektet är också forskare från Cambridge University, Oxford University och Boston College. De ska bland annat titta närmare på hur de nya arbetstiderna påverkar produktivitet, jämnställdhet, miljö och arbetarnas hälsa.
– Fyradagarsveckan anses generellt vara en trippelutdelningspolicy – att hjälpa anställda, företag och klimatet. Våra forskningsansträngningar kommer att gräva i allt detta, säger Juliet Schor, professor i sociologi på Boston College, i ett pressmeddelande.
En konkurrensfördel
I samma pressmeddelande säger Joe O’Connor, vd för 4 Day week global, att studien i Storbritannien är en del av en global våg som lyfter fram fyradagarsveckan som ett alternativ.
– När vi nu kommer ut ur pandemin inser fler och fler företag att den nya frontlinjen för konkurrens är livskvalitet, och att reducerat antal timmar och produktionsfokuserat arbete är redskapen för att ge dem en konkurrensfördel.
Ett av företagen som ska delta i studien är bryggeriet Pressure Drop Brewing i London. Varumärkeschefen Sienna O’Rourke säger till CNN att pandemin fick företaget att tänka mycket på arbete och hur människor organiserar sina liv.
– Vi gör detta för att förbättra livet för vår personal och vara en del av en progressiv förändring i världen, säger hon.
En liknande studie om fyra dagars arbetsvecka genomfördes på Island mellan 2015 och 2019. Den studien visade att de 2500 deltagarna överlag inte sänkt sin produktivitet och att de även mådde mycket bättre.
Läs mer:
Framtidens arbetstid kan vara förkortad – men här är frågan sval