Aldrig tidigare har så mycket skog huggits ner i Sverige som under förra året, 2021, visar ny statistik från Skogsstyrelsen.
Avverkningen i svenska skogar ökade till rekordnivåer under 2021 och uppgick till knappt 97 miljoner skogskubikmeter. Med undantag av stormen Gudrun 2005 har den svenska avverkningen aldrig varit större, skriver Skogsvårdsstyrelsen i en ny rapport.
Avverkningen ökade med 3,8 procent jämfört med 2020 då avverkningen uppgick till 93,1 miljoner skogskubikmeter.
”Avverkningen under 2021 var den största hittills om man bortser från 2005 då avverkningen uppgick till 122 miljoner skogskubikmeter på grund av stormen Gudrun.” – Skogsstyrelsen.
Enligt Skogsstyrelsen låg de kraftigt ökade trävarupriserna och en stor efterfrågan på inhemskt virke bakom rekordet.
– Samtidigt minskade importen av massaved och exporten av rundvirke ökade på grund av hög efterfrågan från våra grannländer. Detta förklarar den ökade svenska avverkningen, säger Jörgen Pettersson, policyrådgivare vid enheten för policy och analys på Skogsstyrelsen.
Flest träd avverkades i Götaland, som står för drygt 36 procent av den avverkade volymen. Cirka 30 procent kommer från Svealand och drygt 33 procent från Norrland.
Drygt 65 procent av den avverkade volymen kommer från slutavverkning, skriver Skogsstyrelsen. Slutavverkningen innebär bland annat att huvuddelen av de gamla träden avverkats och att träden då står så glest att det inträder föryngringsplikt.
24 procent kommer från gallring och resten från övrig avverkning.
Även i andra länder högg man ned skog som aldrig förr. I Finland, skriver Skogsstyrelsen, var ökningen tio procent.