Som ett direkt resultat av avslöjandet kring de isländska blodfarmerna där halvvilda hästar misshandlas och tappas på stora mängder blod som används inom djurindustrin, har det bildats en ny isländsk djurskyddsorganisation.
– I februari beslutade sig en grupp isländska häst- och djurvänner för att grunda Animal Welfare Iceland, berättar Rósa Líf Darradóttir, en av grundarna.
– Vi arbetar i projektgrupper som leds av fackexperter inom respektive arbetsområde, som veterinärer, jurister, etiker, läkare och andra ämnesspecialister.
Överst på arbetslistan står de isländska blodfarmerna med sin huvudprodukt, hormonet PMSG, som såväl EU-parlamentet som en mängd djurskyddsorganisationer runt om i Europa vill förbjuda.
Eftersatt djurskydd
– Det är vårt första stora projekt, men vi har för avsikt att utöka vårt arbete även till andra arter framöver.
Visserligen finns det redan sedan tidigare en djurskyddsorganisation på Island, Dýraverndarasamband Íslands, men enligt Rósa Líf Darradóttir, har den varit inaktiv de senaste åren.
– När ordföranden för den här gamla djurskyddsorganisationen tog parti för industrin i stället för att markera ett klart avståndstagande, blev vi förskräckta. Sedan kom vi fram till att vi måste göra något och då bildade vi den nya organisationen.
– Det var väldigt uppenbart att Island behövde en aktiv djurskyddsorganisation eftersom Island ligger långt efter när det handlar om djurvälfärd.
Några exempel som hon räknar upp förutom blodfarmerna är pälsfarmer, valjakt, svanskupering av grisar utan bedövning, burhöns och nedmalning av tuppkycklingar inom äggindustrin. Men trots allt berättar hon att filmen om de isländska blodfarmerna ändå chockade den isländska allmänheten.
Lagförslag diskuteras
– De flesta hade ingen aning om att det här pågick på Island. Enligt opinionsundersökningar som gjorts är 66 procent av islänningarna emot blodfarmerna och bara 15 procent vill ha dem kvar. En namninsamling med 7500 namn krävde att den hemska industrin skulle lagstiftas bort.
Just nu står djurvännernas hopp till ett lagförslag som för närvarande diskuteras i det isländska parlamentet.
–Regeringen har tillsatt en särskild arbetsgrupp som genomlyst branschen, inklusive lagligheten och den ekonomiska betydelsen, den rapporten skulle bli klar 1 juni. Många hoppas nu att Svandis Svavarsddóttir, den isländska jordbruksministern, ska förbjuda blodfarmerna, avslutar Rósa Líf Darradóttir.