Regeringens utredare Nils Öberg vill att samhället blir bättre på att hjälpa män som slår närstående att bryta sitt våldsamma beteende. Men Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) sågar utredningens förslag.
Utredaren Nils Öberg, som också är Kriminalvårdens generaldirektör, lämnar i dag över sina slutsatser till jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). I utredningen efterlyser han ett system av rikstäckande specialiserade mottagningar för männen och vill att kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda stöd. Utredaren vill också att vården tar ett större ansvar för att tidigt identifiera våldsutövare och jobba förebyggande mot dem, och att Socialstyrelsen får i uppdrag att inrätta ett centrum för samordning och kunskapsutveckling i frågan om mäns våld mot närstående, skriver Öberg på DN Debatt.
Nils Öberg skriver att Kriminalvårdens insatser mot intagna och klienter med allvarlig våldsproblematik har gett goda resultat, men att det finns ett begränsat utbud av behandlingar av personer som varken är brottsmisstänkta eller avtjänar straff.
”Området är i princip oreglerat och de metoder som används är inte utvärderade i önskvärd utsträckning. En förklaring är att blotta tanken på att ge våldsamma män offentligt finansierade stödinsatser kan framstå som främmande och, ur ett brottsofferperspektiv, rent av stötande. Av uppenbara skäl har samhällets stödinsatser i första hand riktats mot de våldsutsatta”, skriver Öberg tillsammans med utredningssekreterare Charlotte Eklund Rimsten.
Roks ordförande Jenny Westerstrand är kritisk till Nils Öbergs förslag, främst eftersom hon tycker att pengarna i stället borde användas till att hjälpa dem som drabbas men också eftersom hon tror att stödinsatser riskerar att normalisera våldet.
– Ge i stället kompromisslöst stöd till den som utsatts, hjälp de utsatta att berätta om det, hjälp dem att få egna bostäder och en ekonomi som fungerar. Var väldigt tydlig med att om du har problemen får du hjälp av samhället att skapa ett nytt liv. Kvinnor och barn bollas i dag mellan boenden och hamnar i otroligt utsatta situationer, det är inte på långa vägar löst av samhället, säger Westerstrand.
Jenny Westerstrand säger att förebyggande insatser dessutom kan bli verkningslösa om våldsamma pappor inte vågar söka hjälp.
– Om män som utövar våld samtidigt ska gå i samtal måste ju vården göra en orosanmälan så barnen slipper leva med en man som har ett våldsbeteende. Det finns jättestora etiska dilemman, och är närmast ett sätt att normalisera våld. Vi tycker att det är superknepigt, säger Westerstrand.