Minskat antal bin och andra pollinatörer är sedan länge ett hot mot matproduktionen i Sverige. Men det finns sätt att rädda bina på, vilket Naturskyddsföreningen uppmärksammar genom att utse landets mest bivänliga kommun.
Det finns flera faktorer som gör att bina minskar i antal. Matbrist är det största hotet mot bisamhällenas fortlevnad. Monokulturer där man på stora arealer bara odlar en gröda i jordbruket minskar utbudet och förlänger flygvägarna för bina samtidigt som den artrika betesmarken minskar.
– Förändringar i miljön som exempelvis minskade naturbetesmarker har gjort att bina i Sverige inte klarar sig lika bra. De behöver blommor och platser att boa på, säger Eva Forsgren, docent och biexpert vid Sveriges Lantbruksuniversitet till TT.
Viktiga för odling och natur
Bin och humlor är helt avgörande för både den vilda naturen och odling av frukt och grönsaker.
– Var tredje tugga vi tar kommer från något som kräver pollinering av bin eller humlor. Framför allt är det färggrann och C-vitaminrik mat som skulle försvinna. Vi skulle äta gröt men ingen sylt, och väldigt lite kaffe, säger Eva Forsgren.
Bidöd
I andra delar av världen, främst USA är det vanligt med plötslig bidöd där hela samhällen dör mer eller mindre över natten.
Förklaringen tror man ligger i deras sätt att bedriva biodling på, där tusentals samhällen körs runt på lastbilar och följer blomningssäsongen för exempelvis Mandelträd. Med så många bin tillsammans sprids parasiter och sjukdomar snabbt.
Sverige är i stort förskonat från detta, utan här är det istället brist på mat som är det huvudsakliga bekymret. Ändrat klimat stör blomningssäsongerna och det finns allt mindre betesmark och exempelvis täckdikning. Att även vildvuxna parkområden minskar bidrar också till problemen.
Trenden med ”välstädade” trädgårdar och kortklippta gräsmattor är också en bidragande orsak.
Åtgärder för att rädda bin
Kommunerna är väl medvetna om problemet och gör en hel del för att på sitt håll göra något åt det. Över tvåhundra kommuner bedriver ett dokumenterat arbete med att gynna pollinatörer.
Effektiva åtgärder som genomförs är bland annat att omvandla gräsytor till äng, plantera blommande växter och skapa blommande vägkanter.
Bäst i Sverige under året som gått är Sollentuna kommun följt av Upplands Väsby och Linköpings kommuner, enligt Naturskyddsföreningens ranking.
Bivänligaste kommunerna
1 Sollentuna
2 Upplands Väsby
3 Linköping
4 Borlänge, Helsingborg, Karlstad, Tierp
8 Göteborg
9 Jönköping, Karlskoga, Lund
12 Motala, Växjö
14 Alingsås
15 Järfälla, Lidingö, Lomma, Nybro
19 Huddinge, Kristianstad
Källa: Sveriges bivänligaste kommun 2022
Läs mer:
Miljoner ska gynna ängar, blommor och bin
Bivänligaste kommunerna
1 Sollentuna
2 Upplands Väsby
3 Linköping
4 Borlänge, Helsingborg, Karlstad, Tierp
8 Göteborg
9 Jönköping, Karlskoga, Lund
12 Motala, Växjö
14 Alingsås
15 Järfälla, Lidingö, Lomma, Nybro
19 Huddinge, Kristianstad