Radar · Miljö

Från Uruguay till Stockholm – Mariano planterar frön för förändring

Mariano Beltrán från föreningen Redes, tillsammans med Adriana Tovar från föreningen Framtidsjorden.

FN-höjdare, klimatexperter och miljöorganisationer från hela världen samlas nu i Stockholm för klimatmötet Stockholm+50 och Folkets forum. Bonden Mariano Beltrán har rest ända från Uruguay för att diskutera frihandelsavtal, matsuveränitet och hur frön förändrar samhället.

Mariano Beltrán har precis anlänt till Stockholm från Uruguay när Syre träffar honom och Adriana Tovar från föreningen Framtidsjorden på fredagseftermiddagen. Mariano jobbar som småskalig bonde och är även engagerad i föreningen Redes, som jobbar för miljö- och social rättvisa i Uruguay.

– Miljö- och klimatfrågan handlar förstås också om social klass, säger han och fortsätter:

– Det är en historisk fråga om skillnader mellan norr och syd. Ett norr som konsumerar mer och bidrar mer till klimatförändringarna, medan länderna i syd drabbas hårdare av klimatet. Samtidigt kontrolleras våra resurser av norr. Det är det vi menar med miljöorättvisa.

Jobbar för bönders självständighet

Mariano Beltrán menar att ett av de största problemen i hans jobb är att några få stora företag har makten över livsmedelssystemet.

– Det handlar om vem som använder, och hur man använder, jorden. I de stora företagens produktionsmodell används ett paket med bekämpningsmedel, som förorenar luft och vatten och förstör naturen. Dessutom utrotar de lokala fröer och livsmedel, vilket gör att mångfalden försvinner från matkulturen. Medan de småskaliga producenterna respekterar jorden och har ett hälsosammare sätt att producera livsmedel, säger han.

Problemen är samma i andra länder i Latinamerika. Det säger Adriana Tovar från det internationella nätverket Framtidsjorden, som arbetar tillsammans med bland annat Redes i Uruguay. 

– Vi jobbar med miljöorganisationer, urfolk, lokala småproducenter och kooperativ och har medlemsorganisationer i tio länder i Latinamerika. Det är liknande problem överallt, med tillgång till land och konflikter med företag. Vi jobbar för att de lokala bönderna och småproducenterna själva ska kunna bestämma vad de ska producera och hur. Vi vill att de ska få kontroll över hela kedjan, utan mellanhänder, säger hon.

Frihandelsavtal påverkar

Under Folkets forum kommer Mariano Beltrán bland annat att prata om hur frihandelsavtalet EU-Mercosur, som har varit under förhandling i över tjugo år, kommer att påverka livsmedelssuveräniteten och klimatet.

– Frihandel presenteras som en lösning på våra problem, men flera studier visar att det bara bidrar till fler problem, både med klimatet och livsmedelssystemet, säger han.

Men trots klimatkris, maktobalans och orättvisa avtal så finns det ändå gott om hopp om framtiden, menar Mariano Beltrán.

– De goda nyheterna är att vi är mer organiserade. Urfolken är mer organiserade, bönderna likaså. Vi har alla en roll i att förändra livsmedelssystemet. Jag tror på att förändring är möjligt, säger han.

Folkets forum inleds 31 maj och pågår till 1 juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV