Sommarvädret behåller greppet utan det klassiska, svenska sommarinslaget: regn. Skönt för soldyrkare, jobbigt för spannmålsbönder. Och om torkan fortsätter hamnar många av dem i ett kritiskt läge.
– Vårsådden är i stort sett färdig i merparten av landet. Men de senaste tre-fyra veckorna har det inte kommit något större regn, och det behövs vatten för att sådden ska gro och fortsätta växa, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, till TT.
– Så vi är på väg in i ett kritiskt läge.
När regnet uteblir och värmen är påtaglig växer spannmålet mer på höjden än bredden. Skotten blir färre och skörden riskerar att bli sämre – både sett till kvalitet och kvantitet.
– Man vill att spannmålsplantorna ska förgrena sig. Vid en fuktig och kall vår växer det långsammare och förgrenas mer, säger Jeppsson.
Inte helt kört
Än så länge är inte situationen helt nattsvart. Om det börjar regna ordentligt finns det ändå god chans för en normal skörd.
– Om vi skulle få en del regn nu, 20–40 millimeter, så hade läget förbättrats avsevärt. Så det är inte kört ännu, men tittar vi på prognosen finns ju inte mycket regn i sikte. Om vädret fortsätter i några veckor blir det kritiskt för skördens storlek, säger Mikael Jeppsson.
Svenska bönder är inte ensamma om att hoppas att prognoserna har fel och att det börjar regna. Läget är nämligen liknande för spannmålsproducenter i övriga delar av Östersjöregionen, enligt Jeppsson. Och en utblick i världen visar på torka i Ryssland och Brasilien också.
– Sämre skörd påverkar lantbrukarnas ekonomi rakt av. Man är beroende av kvantiteterna. Situationen just nu gör att vi ser en viss prisstegring av spannmålspriser, på grund av torkan i stora spannmålsområden. Världsmarknaden påverkar ju oss fullt ut.
Att sommaren börjat varm utan större regnmängder i sikte är ännu inte så bekymmersamt för lantbrukare som odlar grönsaker, frukt och bär. Så låter det från LRF Trädgårds ordförande Marcus Söderlind.
– Just nu vill nog inga av dessa lantbrukare ha regn. För nu börjar ju första skörden och den ska in. Men sedan behöver det förstås komma regn, säger han.
En slags försäkring
Producenternas investeringar i bevattningssystem fungerar som en slags försäkring att säkerställa produktionen, förklarar Söderlind:
– Men när det gäller spannmålsproduktion vattnar man ju inte på det sättet, då det är en helt annan kostnadsmassa där.
Jorden var vattenmättad när säsongen drog igång, efter en höst av mycket regn, och det har enligt LRF Trädgård gynnat lantbrukare som bland annat odlar frukt och grönt. Men det finns också en gräns för hur länge de bönderna klarar sig bra utan regn.
– Fortsätter det tjugo dagar till kommer man i ett helt annat läge. Men just nu växer det så det knakar, om man inte bor på väldigt sandiga sandbackar eller så, säger Marcus Söderlind.