Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Malmö stad bryter med Securitas efter mutskandal

Securitas tog med två kommunala tjänstemän från Malmö stad på en festresa till London.

Malmö stad kommer inte att förlänga ett avtal med Securitas, efter ett avslöjande av Uppdrag granskning som visar att säkerhetsföretaget kan ha fått insiderhjälp med att vinna upphandlingen.

SVT:s Uppdrag granskning (UG) har granskat säkerhetsföretaget Securitas, och visar ikväll ett program, Securitas hemligheter, där UG avslöjar att Securitas kan ha fått insiderhjälp med att vinna upphandlingen av kommunala ordningsvakter på Möllevångstorget i Malmö.

Med hjälp av hemliga inspelningar avslöjar Uppdrag granskning i programmet hur två nyckelpersoner på Securitas, en säljare och en högt uppsatt chef som sitter i bolagets Sverigeledning, återkommande har besökt bordeller i Spanien.

Men de avslöjar också helt andra saker, skriver SVT Nyheter, nämligen en misstänkt korrupt upphandling med Malmö stad.

Den högt uppsatta chefen berättar att de två tjänstemännen på kommunen gav hemlig information till Securitas för att på sätt kunna lämna det bästa budet i upphandlingen. Han uppger också att Securitas har vunnit upphandlingar med liknande metoder även vid andra tillfällen.

Securitas skriver i ett pressmeddelande att de efter en intern utredning ”konstaterat att två medarbetare har handlat i allvarlig strid med Securitas uppförandekod. Dessa personer är avstängda sedan tidigare och har idag varslats om avsked. En polisanmälan kommer göras för att få en bedömning om detta rör sig om ett brott”.

"Finns ingen uppsägningsklausul"

Avslöjandet har fått Malmö stad att gå vidare med egna granskningar och kommunen har beslutat att de inte kommer att förlänga ett avtal med Securitas.

– Vi kan inte med säkerhet säga att avtalet tillkommit utan otillbörlig underhandskontakt mellan medarbetare hos oss och Securitas, säger Malmö stads upphandlingschef Gabriella Manieri på stadens webbplats.

Malmö stad har även tillsatt en extern utredning som ska reda ut förhållandena kring resan. Man uppger att de gjort bedömningen att medarbetarna på ett allvarligt sätt brustit mot sina anställningsavtal där de, trots ett nej från närmaste chef, följde med på Securitas resa till London.

Inför hotet om avsked valde personerna att lämna sina anställningar, uppger Malmö stad.

– Det som kommit fram så här långt har gjort att vi nu väljer att polisanmäla, så att rättsväsendet får göra en bedömning av det här, säger Jonas Rosenkvist, direktör för intern ledning och stöd på stadskontoret.

På frågan varför inte Malmö stad säger inte upp avtalet svarar man på stadens webbplats:

– Det finns ingen uppsägningsklausul i den här typen av kontrakt. Avtalet är uppdelat i flera perioder och vi väljer att inte förlänga avtalet efter att den första perioden nått sitt slut i september.

Säkerhetsbranschen omsätter mer än 90 miljarder

• Branschorganisationen Säkerhetsbranschen uppger att ”branschen består av 1 441 företag som sysselsätter över 47 000 personer och totalt omsätter mer än 90 miljarder svenska kronor”, siffror som de hämtat från sin rapport En kartläggning av den svenska säkerhetsbranschen (en rapport som för övrigt kostar 4 900 kronor exklusive moms för icke-medlemmar att ladda ner).

• Securitaskoncernen finns och verkar i 46 länder världen över och sysselsätter mer än 345 000 människor. År 2021 uppgick den totala försäljningen till 107 700 miljarder svenska kronor, skriver Securitas på sin hemsida.

• Säkerhetsjätten Securitas vinst före skatt landade på 1 059 miljoner kronor för fjärde kvartalet i fjol. Det kan jämföras med vinsten på 738 miljoner kronor motsvarande period året före.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV