Prenumerera

Logga in

Energi

Vackraste vandringen från Abisko till Österlen

Treparksmötet går där nationalparkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta möts.

Intresset för vandring i Sverige ökar. För att underlätta för alla vandringshågade har Svenska Turistföreningen utsett 13 kvalitetsmärkta signaturleder som löper genom landets finaste natur – som alla går att nå med kollektivtrafiken. I år lanseras fyra nya, från norr till söder.

Att uppleva svenska landskap till fots är inte längre enbart en angelägenhet för campingproffs och när sommaren närmar sig börjar många planera årets första tur.

Charlotte Grönlund är vandringsexpert på Svenska Turistföreningen och har under flera år märkt av trenden. Redan för sex, sju år sedan var vandring en av de främsta aktiviteterna för svenskar som valde att semestra hemmavid, berättar hon. Och under pandemin har intresset växt än mer. Ett underliggande skäl är att man söker lugnet, tror hon.

– Vi lever så stressiga liv med ständig uppkoppling, som gör oss trötta ända in i själen. Naturen är vårt naturliga element och vi söker sätt att hitta tillbaka till varandra och till oss själva. Extra roligt är det att så många barnfamiljer och ungdomar söker sig till vandring och friluftsliv.

På vandring över enorma kustklippor vid Ramsvikslandet på leden som fått namnet Bohuskusten. Foto: Fredrik Schenholm

Hon noterar också en trend att välja en hållbar semester där man undviker flyg och långa bilresor.

– En tågresa till vandringen lockar allt fler och väl där är man noga med att ta vara på sitt fjäll eller sin vandringsled, man tar med sig skräpet hem och så vidare. Det är fantastiskt roligt tycker vi på STF, eftersom det är en av våra viktigaste hjärtefrågor.

Hålla det enkelt

En vandring över flera dagar kräver givetvis en del planering. Det är alltid viktigt att tänka igenom turen – inte minst vilka möjligheter det finns att få tag på vatten och boende.

– Ju bättre förberedd du är, ju mer kan du slappna av och njuta av din tur. Jag tycker mig dock se att många blir lite för överambitiösa till en början, köper dyra saker och ger sig ut på långa turer långt bort.

Charlotte Grönlund tycker att första utflykten kan hållas på en enkel nivå.

– Jag föreslår att man provar en led i närheten av där man bor och testar sin utrustning och ork. Vatten, karta, gott fika och regnkläder är ofta fullt tillräckligt att ta med.

På vandring genom Krika skog längs leden Skåne – ås till ås. Foto: Christian Andersson

Kvalitetsleder

För att göra det lättare att hitta bra vandringsleder lanserade Svenska Turistföreningen 2019 begreppet signaturleder. En sådan ska innehålla spektakulära naturupplevelser som är karaktäristiska för sin landsdel, vara tydligt utmärkt, kunna nås med kollektivtrafik, ha övernattningsmöjligheter samt rymma minst tre dagsetapper och som mest sju.

Signaturlederna kan med all rätt betraktas som säkra kort när man väljer vart man ska vandra i landet. Några är enklare att gå än andra.

”Vi lever så stressiga liv med ständig uppkoppling, som gör oss trötta ända in i själen. Naturen är vårt naturliga element och vi söker sätt att hitta tillbaka till varandra och till oss själva”, säger Charlotte Grönlund, STF. Foto: STF

– Om man som nybörjare vill ha lite kortare etapper på jämnare yta, så skulle jag säga att Öland, våra två Skåneleder Österlen och Ås till ås samt Bohuskusten är perfekta att starta med, säger Charlotte Grönlund.
I arbetet med signaturlederna har man redan bytt ut några och ett par ska tillkomma 2023. Av de tretton leder som finns i dag är dessa fyra nyheter för i år:

Bohuskusten
En vandring med ovanligt bra alternativ för boende och mat samtidigt som man får fina naturupplevelser med skog, klippor och hav. Den går från Brodalen i Lysekils kommun till Ramsvikslandets naturreservat. Man går igenom alltifrån fiskesamhällen till bokskogar och får flera tillfällen till bad.

Treparksmötet
Leden börjar med en båtfärd från orten Ritsem i Gällivare kommun och rör sig sedan i området där de tre nationalparkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta möts. Turen beräknas ta fyra dagar.

Bergslagen
Leden är hela 28 mil lång och går genom hela Örebro län – en ”vildmarksled” med stora trolska skogar, sjöar och vyer. Går från Lekhyttan till trästaden Nora med ett etappmål i Pershyttan, där man kan få en guidad gruvvandring.

Kinnekulle
Vid Vänerns strand i Västergötland ligger Kinnekulle. Det drygt 300 meter höga platåberget kallas också för ”det blommande berget” och leden, som tar tre dagar, nås lätt med tåget Kinnekullebanan.

Övernattningsstugan STF Akka ligger i dramatisk natur längs signaturleden Treparksmötet. Foto: Mikael Lundin

Fjällnatur och lummiga lövskogar

Charlotte Grönlund har två favoriter bland nykomlingarna.

– Som en riktig fjällälskare kan jag inte låta bli att lyfta Treparksmötet. Man vandrar i ett världsarv med helt oslagbar fjällnatur.

Utöver den leden vill hon lyfta Kinnekulle:

– Denna led kan man vandra på en långhelg. Den går genom lummiga lövskogar, betesmarker, kalkstensbrott och grottor. Dessutom kan du bada efter vägen och fika på små gulliga kaféer. En ultimat vandringsupplevelse med extra guldkant.

Nio signaturleder från norr till söder

Det finns totalt 13 signaturleder i Sverige. Förutom de fyra nya lederna Bohuskusten, Treparksmötet, Bergslagen och Kinnekulle finns ytterligare nio:

Omberg
Har fått ny sträckning med bättre service. Start och mål i Ödeshög. Följer delvis Östgötaleden runt Omberg i ett storslaget landskap med historiska platser och hisnande vyer över Vättern.

Göteborg
Hette tidigare Södra Bohuslän. Börjar i utkanten av Göteborg och går från Stensjön till Kungälv. Trots att leden är stadsnära vandrar man i tystnad genom flera naturreservat, förbi sjöar och bokskogar.

Öland
Från Färjestaden till Ölands södra udde går vandringen genom kustmarker, sandklintar, klapperstenstränder och gamla byar.

Österlen
Vandring från Nybrostrand till Kivik genom ädellövskog och längs sandstränder. Kombinerar spännande kulturhistoria och imponerande natur.

Höga Kusten
Leden går genom världsarvet Höga Kusten i Ångermanland där skärgård, trollskogar, klapperfält, badvikar och klippskrevor avlöser varandra. Från Örnsköldsvik till Hornön.

Siljan
Från Fryksås till Rättvik med dalaidyll, fäbodar och röda stugor. Ingår i den längre Siljansleden runt sjöarna Orsasjön och Siljan.

Abisko-Nikkaloukta
Detta är norra delen av Kungsleden, som kom till redan i början av 1900-talet. Här vandrar man exempelvis i tät fjällbjörkskog i Abisko nationalpark och fortsätter i trädlösa vidder långt från bebyggelse.

Skåne – ås till ås
En del av Skåneleden. Slingrar sig fram i lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter, strömmande vattendrag och vida utsikter. Från Åstorp till Höör.

Hemavan-Ammarnäs
Börjar i Kungsledens södra ände Hemavan. Går norrut genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs genom storslagen högfjällsnatur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV