För ett tag sedan avslöjade den tidigare försvarsministern Mark Esper att Donald Trump under sin presidentperiod vid flera tillfällen hade tagit honom åt sidan och föreslagit att USA skulle avfyra robotar mot Mexiko för att slå ut drogkartellerna. ”Vi kan skjuta in några missiler helt tyst bara, ingen skulle veta att det var vi”, ska Trump bland annat ha sagt.
Han ska också ha uppmanat militären att öppna eld mot Black lives matter-demonstranterna 2020. ”Kan ni inte bara skjuta dem. Bara skjuta dem i benen eller något sådant”, sa Trump enligt Esper.
Det är förstås hårresande uttalanden, särskilt om det kommer från en president. Att Trump inte har någon som helst respekt för lagar och demokrati blev ju också väldigt tydligt när han eldade på sina supportrar och fick dem att storma Kapitolium i januari 2021. Samtidigt kan det vara värt att påminna om att Trump faktiskt är en av få amerikanska presidenter i modern tid som inte har startat ett krig mot ett annat land. Det berodde nog inte på någon respekt för mänskliga rättigheter, utan snarare på att hans politik i hög grad gick ut på att avskärma USA, och strunta i resten av världen, men i alla fall.
Den nuvarande presidenten Joe Biden har, än så länge, inte heller startat något nytt krig under sin presidentperiod. Men han har tidigare röstat för resolutioner om militära interventioner i Irak och Serbien. Han var även vicepresident under Barack Obama och var därmed också en av de medansvariga för de Natoledda operationerna i Syrien och i Libyen.
Nato ja. Även om Natos generalsekreterare för närvarande är norrman så råder det ingen tvekan om att USA är Nato:s egentliga överhuvud. Och det råder heller ingen tvekan om att USA, möjligen med undantag av Ryssland, är ett av de mest krigiska länderna i världen. Fråga till exempel befolkningen i Irak eller Afghanistan, eller ättlingarna till alla dem som dog i Vietnam på 70-talet.
Det är denna allians som Sverige nu är på väg in i. Det heter ofta att Nato är en försvarsallians, men det har gång på gång visat sig att Natoländerna inte bara är ute efter att försvara sitt eget territorium utan också att gå till attack mot andra länder. Natoförespråkarna brukar också säga att ett medlemskap inte kommer innebära att Sverige kommer bli tvungna att delta i krig i andra länder, men kan vi verkligen vara säkra på det? Utan tvekan blir risken för att Sverige kommer bli indragna i militära konflikter i alla fall större än om vi hade stått utanför. Vi kommer heller aldrig på ett trovärdigt sätt kunna argumentera för nedrustning av kärnvapen när vi är med i en allians där kärnvapenhotet utgör själva grundfundamentet.
Om några år kan USA:s president heta Donald Trump igen, och den gången kanske inte någon rådgivare kommer kunna hindra honom från att verkligen bomba Mexiko, eller göra något annat radikalt som kan få fruktansvärda konsekvenser. Men oavsett om Trump får makten igen, om Joe Biden hänger sig kvar eller om det blir någon helt annan så kan vi nog vara ganska säkra på att USA:s militaristiska inställning till världen kommer att fortsätta. De kommer fortsätta att satsa enorma summor på försvaret (mer än något annat land) och fortsätta anse sig ha rätt att militärt ingripa i andra länder. De kommer också fortsätta att hålla sig fast vid sina drygt 5 000 kärnvapenstridsspetsar som om de vore en snuttefilt (precis som Ryssland kommer fortsätta hålla sig fast vid sina).
Detta borde vara argument nog för att Sverige aldrig borde ge sig in i Nato. Det är, som den gamle visselblåsaren Daniel Ellsberg kärnfullt uttryckte det i DN häromdagen, en självmordspakt.
V och MP, de enda partierna som fortfarande står fast vid ett nej till Nato.
S svek mot de egna väljarna och mot alla människor i Sverige som är emot ett Natomedlemskap.