Partistyrelsen i Socialdemokraterna möts under eftermiddagen för att besluta om ett ja eller nej till Natomedlemskap. På väg in till mötet lutade de flesta deltagarna som uttalade sig åt ett ja.
En efter en av partistyrelseledamöterna som anlände till S-högkvarteret på Sveavägen 68 i centrala Stockholm verkade vara inställda på att partiet senare i dag kommer att säga ja till Natomedlemskap.
– Jag tror att det är det bästa sättet att trygga Sveriges och den svenska befolkningens säkerhet, säger Åsa Westlund, ordförande för Stockholms län.
Det tunga partidistriktet Skåne har dock ett beslut från sin kongress om nej till Nato, även om åsikterna i distriktet är delade.
Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, är personligen emot ett medlemskap.
– Jag tycker att vi allvarligt ska fundera på om våra barn och kommande generationer ska skickas till Ungern och Turkiet för att försvara dem vid ett angrepp, säger Andreas Schönström när han anländer till mötet.
Tror på ja
Men han tror ändå inte att partiet kommer att säga nej.
– Om jag tolkar allt det som har sagts och den analys som har presenterats, så ligger ett ja nära till hands. Men jag delar inte den uppfattningen.
Vändningen mot ett möjligt medlemskap har gått rekordsnabbt i partiet. Så sent som i början av mars sade statsminister Magdalena Andersson (S) att en Natoansökan ytterligare skulle destabilisera den här delen av Europa.
Och på partikongressen i november uttalade sig försvarsminister Peter Hultqvist (S) tvärsäkert om att ett Natomedlemskap inte var aktuellt – definitivt aldrig så länge som han är försvarsminister. Det garanterade han alla.
Respekt för andra åsikter
Oppositionsborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård, tycker att man måste komma ihåg att processen har gått väldigt fort.
– Det är viktigt att vi har respekt för att vi har medlemmar i partiet som kan ha en annan uppfattning i frågan, säger hon.
Wanngård får frågan om hon utesluter att partistyrelsen kommer att landa i ett nej.
– Det skulle förvåna mig, säger hon.
Mattias Vepsä, som representerar arbetarekommunen i Stockholms stad, är en av de som är osäkra.
– Jag är fortfarande skeptisk, säger han och lyfter bland annat fram kärnvapenfrågan som argument.
Framåt 18-tiden väntas partistyrelsen ha fattat ett beslut.