Kriget i Ukraina förs för rätten att existera. För rätten att få existera som ett fritt land, skriver Gunnel Malm i Julita.
DEBATT. Jag kan inte vara ensam om att ha bilder etsade på näthinnan, bilder från barndom och vuxenliv. Jag har till exempel en bild som etsat sig fast från 1956 från farsans facktidning av ett sönderbombat Budapest och en död soldat. Den var riktigt läskig då.
Nästa etsning i minnet är från år 2022 och Butja i Ukraina. Än en gång har ryssen gått in i ett fredligt självständigt land. Människor försökte fly, jag ser en kabinväska bredvid en avrättad. Kroppar ligger längs gatorna. Vill jag gråta mer går jag in på Youtube och ser olyckliga människor från Charkiv, Kiev, Butja, Irpin och Mariupol.
Men också fantastiska kvinnor som sjunger protestsånger, en ung soldat som dansar. Och alla de vackra folkdräkterna, från det ”icke-existerande” landet så nära vårt eget. Och människorna som flyr därifrån är så lika oss att vi gärna välkomnar dem och glömmer alla andra flyktingar som trängts vid polska gränsen.
Men det positiva med kriget i Ukraina, om det nu finns något positivt med krig, är att många av oss blivit intresserade av landets historia. Och den är lång. Och svår.
Det här kriget förs för rätten att existera. För rätten att få existera som ett fritt land. En despot i Ryssland anser sig ha större rätt till Ukraina eftersom det ligger i Rysslands ”intressesfär”. Vilket även Sverige lär göra, enligt Putin.
Vi har alla del i vad som nu händer för vi har alla sett och hört vad som hänt och sagts de senaste tjugo åren med Putin. Nu kom det till vår bakgård och då reagerar vi.
Men vi har inte tid med krig, för på samma bakgård ser jag klimatet skena och i vår miljö utrotas insekter och djur i en rasande takt. Kommer vi klara att stoppa allt som hotar mänskligheten? Jag vet inte men jag hoppas, och ber, att vi alla har en framtid.