Feministiskt initiativ (Fi) firar för första gången 1 maj i stockholmsförorten Rinkeby. Ett område med låg medelinkomst och stor andel som arbetar inom traditionella arbetaryrken.
Lisa Palm är politiker i Stockholms stadshus och berättar att Fi tidigare höll till på Södermalm men beslutade sig för att prova något nytt i år.
– Det är för att vi ser att det är här i Rinkeby de stora inkomstskillnaderna finns och det är här arbetarna bor, så därför vill vi vara här på arbetarnas dag.
Fi är ett arbetarparti, menar Lovisa Palm.
– Vi driver på för höjda löner för undersköterskor och barnskötare och andra med låga löner. Främst kvinnor som jobbar i välfärden, så jag skulle absolut vilja kalla oss ett arbetarparti.
Även om uppslutningen på mötet inte kan jämföras med de stora tågen inne i Stockholm är det större intresse för Feministiskt initiativs torgmöte än hos flera liknande möten som socialdemokraterna håller i förortscentrum under dagen. Ballongutdelning och fika bidrar säkert, men också att ett flertal av de aktiva och talarna har anknytning till området.
Feminism är grunden för partiet men engagemanget är också påtagligt när det gäller att motverka rasism och segregation.
– Om vi ska motverka segregation måste vi också motverka diskriminering på arbetsmarknaden, säger Poyna Ashna som kandiderar till kommunfullmäktige för Fi.
– Vi försöker blanda ihop de två delarna för att skapa en verklighetsnära politik.
Fatima Muhammed säger att det viktigaste för politikerna att göra nu är att se till att alla i Rinkeby får ett arbete.
– Arbete och att varje familj har en bostad som de trivs med. Det tycker i alla fall jag är viktigast.
Fakta Feministiskt initiativ
FI bildades 2005 och har representation i flera politiska församlingar i Sverige.
2014 var partiet nära att komma in i riksdagen med 3 procent av rösterna. I det senaste riksdagsvalet uppnådde de en halv procent.
Lokalt i Stockholm har FI 3 platser i kommunfullmäktige.