Foodora, Wolt och Uber eats hör till de så kallade plattformsföretag som nu granskas av Skatteverket. Myndigheten misstänker att det förekommer både medvetet och omedvetet skattefusk. ”Det finns miljonbelopp som är oredovisade”, säger samordnare Emma Lindmar Viberg till Expressen.
Bud som på cykel eller moped kör hem mat från restauranger till privatpersoner är numera en vanlig syn i många städer. Plattformsföretag som Foodora, Uber eats och Wolt är de dominerande aktörerna, som via en app låter kunder beställa mat och få den hemkörd till en låg kostnad. Företagen har kritiserats för oklara eller undermåliga anställningsvillkor och har nu också dragit Skatteverkets uppmärksamhet till sig, och myndigheten har i år inlett en riktad kontroll av matbudsfirmorna.
– Med ett så lågt pris är risken stor för att skatter och avgifter inte betalas som de ska, säger Emma Lindmar Viberg, samordnare av kontrollen på Skatteverket, i ett pressmeddelande.
Ofta vill plattformsföretag inte anlita matbud som saknar F-skatt, vilket leder till att många bud är anställda av ett budföretag eller ett egenanställningsföretag som har F-skatt och som agerar mellanhand. Enligt Skatteverket bidrar avtalen mellan plattformsföretagen och dessa bud- och egenanställningsföretag till att uppläggen blir komplexa och svåra att bedöma ur beskattningssynpunkt. En del av plattformsföretagen är dessutom registrerade i andra länder. Skatteverket misstänker också att det finns aktörer som hjälper till med upplägg i syfte att undvika skatt.
Höga belopp
Den pilotkontroll som Skatteverket har gjort i år för att undersöka och kartlägga strukturen och pengaflödena visar på både medvetet fusk och omedvetna fel.
– Vi är bara i början. I de pågående utredningarna kan det vara helt oredovisade inkomster. Sedan har vi också sett oredovisade löner, de betalar ut svarta löner till buden. Vi har sett att det finns miljonbelopp som är oredovisade. Vi trodde inte att det skulle vara så höga belopp som det är i vissa fall, säger Emma Lindmar Viberg till Expressen.
Hos Foodora säger man att skattefusk inte är ett utbrett problem.
– Vi blev uppmärksammade på ett fall för cirka två veckor sedan. Vi ser allvarligt på att vi som blir utsatta för en person som begår skattebrott. Ett ärende som vi just nu utreder, säger Foodoras kommunikationschef Johanna Lindskog Lindell till Expressen.
Skatteverkets specialgranskning ska pågå under hela 2022.