Den styrande majoritetens “gröna” högerpolitik kan sammanfattas som fyra förlorade år för klimatfrågorna i Stockholm, skriver företrädare för Feministiskt initiativ i en slutreplik.
SLUTREPLIK. I en replik till vår artikel om Sveriges Overshoot Day, som nämner vårt förslag att ersätta de grönblåas tillväxtmål med hållbarhetsmål, stoltserar klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) med stadens övertrasserade klimatbudget. En budget som dessutom är en glädjekalkyl – den inkluderar inga av stockholmarnas utsläpp utanför kommunens gränser.
En betydande andel räknas därmed bort, vilket avslöjar en ambitionsnivå som lämnar en del övrigt att önska. Vi efterlyser en handlingsplan som uppföljning. Även den lyser med sin frånvaro. Vad är i så fall en klimatbudget värd?
Klimatborgarrådet erkänner själv att senaste årsredovisningen av klimatbudgeten visar att flera av stadens verksamheter klarar målen “olika väl”. En omskrivning för att de alltså inte når målen. Hon skriver att styret kräver åtgärder där dessa mål inte uppfyllts, men vilka de är får vi inte veta. Tänk om det i stället gällt stadens finanser: åtgärderna hade knappast låtit vänta på sig.
Stadens bostadsbolag är några av verksamheterna som inte klarar målen och det är intressant att just bostadsfrågan lyfts i repliken. Den bostadspolitik som förs i dag är nämligen raka motsatsen till vad vi i Feministiskt initiativ arbetat för under våra åtta år i Stockholms kommunfullmäktige.
De senaste åren har präglats av minskade mål för allmännyttan, utförsäljning av hyresrätter och det har blivit nästintill omöjligt för studenter, pensionärer och ensamstående mammor att bo tryggt i Stockholm. Är borgarrådet nöjd med det?
Luhr skriver att vårt förslag om att ersätta tillväxtmålen med hållbarhetsmål är otydligt, men verkar inte själv ha koll på sina egna mål. I stadens budget är det övergripande målet att uppnå en “hög och hållbar tillväxt”. Det är en formulering djupt präglad av Miljöpartiets samarbetspartner Moderaterna.
Att hållbar tillväxt är en omöjlighet är dock de flesta forskare ense om. Det har aldrig fungerat att ha ekonomisk tillväxt utan ökade koldioxidutsläpp som följd. Skärpt klimatpolitik är alltså inte mål om tillväxt, utan mål om hållbarhet som minskar vår konsumtion och resursförbrukning.
Världens klimatforskare har ropat efter riktig omställning i flera decennier, och särskilt högljutt under de senaste åren, samtidigt som Miljöpartiet varit med och styrt både nationellt och i ett antal kommuner. Varför hörsammas inte ropen? Det är mycket oroväckande att den nödvändiga systemkritiken lyser med sin frånvaro i de dokument som ska vägleda oss framåt i klimatkampen.
Efter förra valet lämnade Miljöpartiet vårt rödgrönrosa styre för Alliansen och högerpolitik. De lämnade också den skarpa klimatpolitiken bakom sig.
Men tack för gratis parkering av elmotorcyklar och hanteringen av elsparkcyklarna.