Startsida - Nyheter

Zoom

“Utesluter inte att Miljöpartiet kan ändra sig i Natofrågan”

Maria Ferm, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, slår fast att partiet inte kommer att ändra sig vad gäller Natofrågan.

Miljöpartiets tidigare försvarspolitiska talesperson Anders Schröder tycker att Sverige borde gå med i Nato och utesluter inte att partiet kan ändra ståndpunkt.

Miljöpartiet har rötter i fredsrörelsen, har alltid sagt nej till ett svensk medlemskap i Nato och vill avveckla vapenexporten. Men i slutet av februari beslutade förtroenderådet och partistyrelsen att stå bakom att Sverige skulle skicka krigsmateriel, bland annat 5000 pansarskott, till Ukraina.

Nu finns även en diskussion inom Miljöpartiet angående ett svenskt medlemskap i Nato, enligt Anders Schröder. Han var Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson fram till 2018 och satt i försvarsberedningen till 2019. I mitten av januari, en dryg månad före Rysslands invasion av Ukraina, skrev han på Twitter att Sverige borde gå med i Nato. 

– Det var i december som jag kände att nu börjar det bli dags, för det var då som Ryssland var ute och ställde sina ultimativa krav till väst om att Nato måste dra sig tillbaka till 1997 års gränser. De hotade ju egentligen med att starta den typen av krig som sedan skedde, säger Anders Schröder till Syre.

– Då kände jag att det här känns inte hållbart längre. Det viktigaste argumentet för alliansfriheten var alltid att varför laga något som redan funkar. Vi hade en situation när vi hade haft fred i Europa under många år och där vi kunde argumentera för att Sverige bidrar till att behålla det status quoet genom att inte ändra position. Nu när det så uppenbart inte är så längre så tycker jag att argumentet har fallit och då omvärderade jag också min position.

Natofrågan diskuteras inom partiet

Enligt Anders Schröder har diskussionen inom Miljöpartiet kring ett svensk medlemskap i Nato förändrats sedan Rysslands invasion av Ukraina.

– När jag lyfte behovet av ett svenskt Natomedlemskap så sågs jag som en väldigt udda fågel men nu är det en fråga som fler inom partiet diskuterar, säger Anders Schröder.

– Det är ju inte alls konstigt att många personer omvärderar sina positioner i ett läge där verkligheten i grunden har förändrats väldigt mycket. Det ser vi i stora delar av samhället och det ser vi  i opinionsmätningarna. Många människor har ändrat sig helt enkelt, och det syns absolut i interna mijöpartistiska Facebookgrupper eller chattar att många människor som förut var väldigt säkra på sin sak mot Nato nu är osäkra eller till och med har bytt position.

Du satt i riksdagen för Miljöpartiet när ni delade regeringsmakten med Socialdemokraterna. Blir du överraskad över att Socialdemokraterna nu har en diskussion om att eventuellt byta inställning i Natofrågan?

– Nej, det blir jag inte. Det som har överraskat mig är den förändring som har skett i Finland. Inom försvarsetablissemanget har det alltid funnits en förståelse för att Finland och Sverige måste gå i takt i den här frågan. Där fanns ett antagande att när man säger att Finland och Sverige måste gå i takt så är det Sverige som håller i taktpinnen. Jag tror att det var därför försvarsminister Peter Hultqvist (S) tidigare kände sig bekväm med att prata om att det inte blir något Nato för svensk del, säger Anders Schröder.

– Men det var innan den process som hade påbörjats i Finland hade sjunkit in. När den insikten hade kommit är jag inte förvånad över att Socialdemokraterna svänger, för det sitter väldigt djupt att hålla jämna steg med vår närmaste samarbetspartner i de här frågorna. Det är därför jag tror att Socialdemokraterna kommer att svänga och att vi förmodligen kommer att ansöka om ett Natomedlemskap i juni.

Tror du att Miljöpartiet kommer att svänga i frågan om ett svensk medlemskap i Nato?

– Det pågår diskussioner internt som jag tror att det gör i alla partier av naturliga skäl. Som sagt: jag märker att det finns många människor som har ändrat uppfattning. 

Och med människor menar du medlemmar i Miljöpartiet?

– Ja, absolut. Många medlemmar i Miljöpartiet har ändrat uppfattning. Kanske svänger vi, kanske svänger vi inte. Skulle jag gissa skulle jag gissa att vi inte svänger, men jag skulle inte utesluta det heller.

Miljöpartiet har varit med om att fatta beslut om sanktioner mot Ryssland, att höja försvarsanslagen och att bistå Ukraina så att de kan försvara sig med till exempel svenska vapen. Men enligt Maria Ferm ändrar det inte partiets hållning till Nato. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

"Sverige ska inte gå med i Nato"

Maria Ferm är Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson. Hon delar inte Anders Schröders åsikt om att Miljöpartiet skulle kunna komma att svänga i frågan kring ett svenskt Natomedlemskap.

– Vi tycker inte att Sverige ska gå med i Nato. Det är en kärnvapenallians som använder kärnvapen som hot och som en del av en försvarsstrategi. Där är vår hållning samma som tidigare, säger Maria Ferm till Syre och fortsätter:

– Sedan har vi ett väldigt allvarligt säkerhetsläge i Europa. Rysslands fruktansvärda invasion av Ukraina är någonting som påverkar oss alla på många olika sätt. Därför har vi varit med och fattat flera beslut under den senaste tiden för att möta det. Vi har haft ett stort stöd inom partiet kring att genomföra åtgärder som till exempel sanktioner mot Ryssland, att höja försvarsanslagen och att bistå Ukraina så de kan försvara sig med till exempel svenska vapen. Det är jätteviktigt att i det här läget se vad man kan göra, men det är ingenting som förändrar vår hållning till Nato.

Diskussion i alla partier

Att diskussioner förs inom Socialdemokraterna om att eventuellt byta fot i frågan förvånar inte Maria Ferm.
 
– Jag är inte överraskad över att säkerhetspolitiken diskuteras, det diskuteras i alla partier nu. Vi har ett brinnande krig i Europa. Tolv miljoner människor är på flykt. Vi är på väg mot en global svältkatastrof i spåren av Rysslands invasion så det är klart att det diskuteras och påverkar allt som vi gör, säger Maria Ferm.

– När det handlar om stora förändringar av säkerhetspolitiken behöver man göra det väldigt noggrant. Man behöver ha väldigt grundläggande diskussioner och göra djupgående analyser. Jag blir orolig över att det går för snabbt nu och det finns risk för att det blir förhastat på grund av det läget som är.
 
Pågår den här typen av diskussioner även inom Miljöpartiet?
 
– Säkerhetspolitiska frågor och försvarspolitiska frågor diskuteras väldigt mycket och där tror jag inte att Miljöpartiet skiljer sig. Det är en väldigt stor diskussion i alla politiska partier och runt alla frukostbord. Det är något som är högt uppe på dagordningen, säger Maria Ferm.

– Vi fattar nya beslut, vi gör nya analyser, men jag ser inte att vår inställning kring ett svensk medlemskap i Nato kommer att ändras.
 
Miljöpartiets tidigare försvarspolitiske talesperson Anders Schröder tycker att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato. Vad tycker du om det?

– Så har Anders tyckt länge så det var ingen nyhet för mig.

Ander Schröder skrattar till när han hör Maria Ferms svar.

– Nej, det stämmer inte. Jag har ju inte förespråkat Natomedlemskap under den tid jag satt i riksdagen, säger Anders Schröder.
 
Maria Ferm, vad tror du kommer att ske i Natofrågan den närmaste framtiden?

– Det är svårt att spekulera i. Det pågår diskussioner, det kommer nya analyser och så har vi en pågående diskussion i Finland. Allt det kommer att påverka, men hur det kommer att påverka och hur det kommer att sluta det ska jag inte spekulera i.

Läs mer:

Nato-ivrarnas argumentation slår knut på sig själv

S tar Natobeslut senast 24 maj

”Ogenomtänkt om Sverige går med i Nato för att öka vår säkerhet”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV