Forskning visar att drakbåtspaddling är en gynsam träningsform för kvinnor som överlevt bröstcancer. Nu formas Sveriges första lag för att tävla i Florens – i syfte att höja medvetenheten och bidra till framåtskridande cancerforskning.
Fram till 1996 avråddes kvinnor som överlevt bröstcancer att anstränga överkroppen då risken för lymfödem ökade, men forskaren Donald McKenzie motbevisade detta.
– 24 kvinnor fick i sex månader träna fysiskt, varav tre månader drakbåtspaddling, och ingen utvecklade lymfödem. Sen spred sig träningsformen runt om i världen hos kvinnor som haft bröstcancer, säger Emilia Peetre, lagkapten för Sveriges första lag, Pink dragon ladies.
Pink dragon ladies består främst av medlemmar från Malmö, men har även medlemmar i andra delar av Sverige. De är en del av ett projekt som har som mål att sprida medvetenhet om drakbåtspaddling som möjlig rehabiliteringsform och de hoppas kunna etablera flera lag i landet. Som första svenska lag ska de nu delta i en tävling i Florens med 128 andra lag från 17 olika länder.
– Vi började träna i höstas på initiativ av Malmö Kanotklubb, och senare involverades även Bröstcancerföreningen Malmöhus, som nu startat det riksomfattande projektet Pink dragon ladies.
Sen 1996 har allt mer forskning pekat på att träningsformen även är fördelaktig på andra plan, och att den minskar risken för återkommande cancer.
– Just denna typ av träning förebygger lymfödem, säger Emilia Peetre och fortsätter: Det är en rolig träningsform då vi tränar i grupp, så det förbättrar den sociala biten också.
Enligt henne är det välkänt att det saknas en väl utformad rehabiliteringsform efter genomgången behandling och att många känner sig ensamma i sin situation och det är risk att hamna i en existentiell livskris.
– Efter behandling så står man där och är medicinskt friskförklarad men det är en lång bit kvar efter att stigit ur sjukhusets skyddande sfär. Träningen fyller en funktion, då man inte är själv med sin bakgrund. Man sitter i samma båt och det stärker oss, säger Emilia Peetre.