Den här påsken pyntas det med annat än fågelfjädrar i minst 270 kommuner. Kunskapen om fåglarnas lidande i industrin där fjädrarna tillverkas ökar.
Påskfjädrarna som säljs i glada färger kommer ofta från kalkoner som har fötts upp i USA under ”mycket problematiska förhållanden”, rapporterar Djurens rätt, som tidigare har kommenterat att det kan hända att fjädrarna har ryckts från levande fåglar. Varje år gör djurrättsorganisationen en kartläggning av hur många kommuner som är fjäderfria. I år svarade 270 av landets 290 kommuner att det inte pyntas med fjädrar i offentliga miljöer.
”Fjädrar i påskriset kan tyckas vara en liten fråga men det har stor betydelse eftersom kommuner köper in dem i stora volymer”, skriver Djurens rätt.
Antalet kommuner som meddelar att påskfjädrarna väljs bort har ökat markant under de senaste åren. Bara nio kommuner anmälde fjärdervägran år 2016. Redan året efter hade antalet ökat till 70 och år 2018 var det 130. I dag, fyra år senare, har siffran mer än fördubblats.
– Det är glädjande att nästan alla kommuner nu bidrar till ett minskat lidande för djuren genom att välja bort påskfjädrar i pyntet. Istället för fjädrar från plågade fåglar går det att göra påskpynt i djurvänliga material, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt i ett pressmeddelande.
I den amerikanska köttindustrin, där många av fjädrarna produceras, finns det inte samma krav på djurhållning som i den svenska. Kalkonerna lever ofta så trångt att det uppstår onaturliga beteenden som kannibalism och de flesta får aldrig vistas utomhus. För att de stressade fåglarna inte ska åsamka för mycket skada på varandra kan deras näbbar och klor klippas, utan bedövning. Kycklingarna kläcks också ofta i maskiner, åtskilda från sina mammor.
Läs mer:
Allt fler kommuner väljer fjäderfri påsk
Kommunerna som inte har svarat
Bjuv
Färgelanda
Heby
Hofors
Högsby
Kalmar
Krokom
Lilla Edet
Mariestad
Markaryd
Munkedal
Orust
Staffanstorp
Stenungsund
Tibro
Tingsryd
Vetlanda
Vingåker
Ydre
Åtvidaberg
Källa: Djurens rätt