Våren trycktes ihop till några veckor och blomningen av hägg och syren infaller nu samtidigt.
– Vi upplever att det varit en lång väntan och sedan en väldig rush, säger Kjell Bolmgren på SLU.
Men det finns risk för bakslag.
En sen start på våren följt av sommartemperaturer har gjort att växter och träd blommar intensivt. På många håll inföll sommaren i år rekordtidigt, främst längs norra Norrlandskusten. I Pajala kom sommaren den 10 maj, vilket är det tidigaste ankomstdatumet sedan 1963, enligt SMHI.
Ute vid Bjuröklubb, söder om Skellefteå, anlände sommaren den 11 maj, vilket är det tidigaste sedan mätningar startade 1949.
Syren och hägg samtidigt
– Vi upplever att det har varit en lång väntan och sedan en väldig rush, och om jag kommer ihåg rätt så var våren tre veckor sen i Malmö och tre veckor tidig i norr, säger Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Sett över ett längre perspektiv har florans utbredning förändrats. I början på maj hade björkarnas lövsprickning redan hunnit till stora delar av Svealand, vilket är 50 mil längre norrut än vad som var normalt för 100 år sedan, enligt hemsidan Vårkollen , som är ett samarbete mellan SLU och Svenska botaniska föreningen och baseras på allmänhetens rapporter.
Den komprimerade våren har gjort att växter och träd blommar och skjuter ut sina löv som bara den. Tiden mellan hägg och syren brukar normalt vara 10 och 14 dagar.
– Men i år var det närmare en vecka, säger Kjell Bolmgren.
I Svealand satte häggen igång för en dryg vecka sedan och syrenen började blomma i slutet av förra veckan. De båda växterna blommar nu i princip samtidigt, om än något överlappande.
Göran Mattiasson, vice ordförande i Svenska botaniska föreningen, säger att han aldrig varit med om en så kort vår tidigare.
– Inte vad jag kan påminna mig, det förfaller nästan vara rekordartat.
Kan komma bakslag
Att våren trycks ihop på detta sätt är dock inget ovanligt, enligt SLU, och de arter som finns i Sverige är kapabla att hantera förändringarna.
Men Göran Mattiasson oroas för hur fruktsättningen påverkas om värme och torka fortsätter.
– Tittar man på körsbärsträd är det inte den rika fruktsättningen som varit vissa år, det är dåligt på vissa ställen. Men det kan också hänga ihop med att det är sämre med pollinerare.
Kjell Bolmgren tar upp en aspekt som kan innebära problem för till exempel blåbärs- och äppelblomning.
– Vid den här tiden på året kan det fortfarande komma ett rejält bakslag med frost, även om det känns väldigt fjärran just nu. Men när något startar tidigt ökar risken för bakslag, säger han.