Startsida - Nyheter

Radar · Arbetskritik

Kritiska röster inifrån vården samlas i ny bok

Stockholms Sjukvårdsupprop släpper en vittnesmålsbok inifrån Region Stockholm.

Över 400 vårdanställda i Stockholm vittnar om missförhållanden på arbetet – brister som kostat patienter livet.

Hösten 2019 startades Sjukvårdsuppropet i Stockholm som en reaktion på varsel och nedskärningar inom den regionala vården. Nu släpps en bok som riktar stark kritik mot de prioriteringar som gjorts inom regionen.

– De här vittnesmålen är bara toppen av ett isberg, säger Akil Awad, specialistläkare på Södersjukhuset och en av dem som startade uppropet.

Sedan uppropet startade har vittnesmålen från kollegor strömmat in, berättar han. Därför valde Sjukvårdsuppropet i Stockholm att samla alla berättelser de fått in från Stockholms sjukvårdspersonal i en bok.

Sammanlagt rör det sig om över 400 vittnesmål där anställda om underbemanningen på akutsjukhus och vårdcentraler.

“En patient lämnades utan tillsyn under natten. Det var en mycket hög belastning på akuten. På morgonen hittades personen livlös och kall på sin brits”, berättar Vittnesmål 19 i boken.

Akil Awad hoppas att boken ska bli startskottet för en stor diskussion om vården inom svensk politik.

– Vi vill att vården ska bli en valfråga på riktigt. Det är viktigt att vi tar sjukvården på allvar. Hittills tycker vi inte att makthavarna har lyssnat, säger han.

TT: Vilken förändring vill du se?

– Dels bör man satsa på att anställa fler allmänläkare. Det är viktigt för att förebygga att folk blir allvarligt sjuka längre fram. Och dels behöver vi mer sjukvårdspersonal på våra sjukhus så att vi kan öppna fler vård- och iva-platser för dem som blir riktigt sjuka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV