Startsida - Nyheter

Energi · I blickfånget

Minimalisterna: “Samhället är uppbyggt kring att sträva efter mer”

Minimalisterna Elisabeth Byström och Johan Ernfors har genom att konsumera mindre skapat mer tid för sådant som är betydelsefullt för familjen.

En friare vardag med färre måsten och med fokus på det som är viktigt. Elisabeth Byström och Johan Ernfors har valt en minimalistisk livsstil.
Nu vill de inspirera andra till att leva mer hållbart.

De flesta vill nog lägga så mycket tid som möjligt på familj, vänner och annat som ger energi och glädje. Men många hamnar samtidigt i ett ekorrhjul. Löneförhöjningen äts upp av en dyrare bil, ett större hus och mer exklusiva semestrar. Den tid man lägger på att finansiera alltsammans krymper aldrig – istället behöver man jobba ännu mer.

Det går dock att prioritera annorlunda. Det har Elisabeth Byström och Johan Ernfors gjort.

– Från början ville vi få mer tid, pengar och energi till det vi värderar högst i vår vardag. Att leva mer med mindre, helt enkelt. Det vill vi fortfarande, men nu är också miljön och en hållbar livsstil för individen och planeten i fokus, säger Elisabeth.

Praktiskt välja kläder

De bor i hus och har två barn. Som vilken annan familj som helst, kan man tro. Men skrapar man lite på ytan blir det tydligt att de har förenklat livet på flera plan.

– Vi konsumerar mindre och utifrån konkreta behov. Vi gör medvetna val kring vad vi tackar ja och nej till – vad vi fyller kalendrarna med. Det är också mycket enklare att välja kläder på morgonen. Garderoben är mindre, med enbart kläder som vi använder och tycker om, säger Johan.

Deras minimalistiska liv startade när de för några år sedan reste runt i Asien i två månader.

– Vi träffade många som levde fattigt materiellt sett, men som vi ändå upplevde som lyckliga och närvarande.

Skapar värde

I samma veva flyttade de ihop och insåg hur många saker de hade som de varken använde, behövde eller tyckte om. Det gav en tankeställare.

– Där väcktes intresset för minimalism. Vi började samtidigt blogga om hur det går att få mer harmoni i vardagen och ett liv med färre saker och större frihet, säger Johan.

Minimalism är mer än att prylbanta, framhåller de. Genom att ta bort sådant som inte är så viktigt får man mer utrymme att fokusera på det som skapar värde.

– Vad det är kan såklart förändras över tid när livet samtidigt ändras, säger Elisabeth.

En garderobsrensning kan bli starten på en minimalistisk livsstil – så var det i alla fall för familjen Byström–Ernfors. Foto: Shutterstock

Parallellt med att vi konsumerar som aldrig förr har minimalismtrenden uppmärksammats en hel del i medier. Ett exempel är Netflix-dokumentären ”Minimalism: A documentary about the important things” från 2016. Den följer Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus, som även har skrivit flera böcker och bloggar om sina livsstilsval. Här i Sverige har intresset för att köpa second hand vuxit i takt med rapporter om klimatkrisen. Många försöker bli mer medvetna konsumenter.

Vill man komma i gång med att leva mer minimalistiskt är Elisabeth Byström och Johan Ernfors tips att helt enkelt våga ta tag i det och därigenom sätta bollen i rullning.

– Vi började rensa bort kläder och det förändrade sedan hela vår livsstil. Det insåg vi inte när vi stod där och velade kring våra behov av prylar och kläder för att få plats och få ihop samboskapet, säger Elisabeth och skrattar.

Men man får vara beredd på att det inte alltid är lätt att ändra beteenden.

– I början kan det till och med ta mer tid och energi att hitta lösningar som är nya för en, säger Johan.

TT: Vilka andra utmaningar har ni mött?

– Den största är nog att samhället är uppbyggt kring att sträva efter mer och inte vara nöjd, utan att tänka på vad livsstilen kostar.

Minimalism kan även vara provocerande för omgivningen, tillägger Elisabeth. Man riskerar att indirekt ifrågasatta andras livsstil och val.

– Det kan leda till en del intressanta diskussioner med nära och kära till en början. För oss blev det så när vi vuxna till exempel inte ville ge varandra onödiga prylar på födelsedagar och julafton och när vi rensade ut saker vi ärvt.

Familjen Byström-Ernfors

+ Elisabeth Byström, 37 år, Johan Ernfors, 41 år, Freja, 7 år och Arvid, 5,5 år.
+ Bor i villa i Vallentuna utanför Stockholm.
+ Elisabeth är ekonom och Johan är ingenjör.
+ Fritidsintressen är skidåkning, friluftsliv, träning och vänner.
+ Har skrivit boken ”Prylbanta – Färre saker, större frihet” (Norstedts, 2017) och driver bloggen och Instagramkontot ”Minimalisterna”.

Börja leva mer minimalistiskt

+ Hitta dina skäl, så blir det lättare att motivera sig till en långsiktig förändring. Vill du bli mer klimatsmart, få mer tid, bättre ekonomi eller skapa en känsla av lugn i hemmet?
+ Prova köpstopp en tid. Det minimerar inflödet av saker och brukar inbjuda till reflektion.
+ Fundera över dina prioriteringar. När man vet vad som är viktigt i livet, vet man också vilka prylar man bör spara och vad man vill lägga sin tid och energi på. Ta bort det andra.
+ Prylbanta där tröskeln är låg. Släng, sälj eller ge bort kläder du inte använt på länge. Gör dig av med sådant som samlar damm i förrådet. Gå igenom skafferi, kyl och frys. Det kan ge energi att fortsätta.
+ Ibland uppstår så klart konsumtionsbehov – börja då att kolla begagnatmarknaden. Köp bara det du faktiskt behöver.

Källa: Johan Ernfors och Elisabeth Byström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV