Fossila bränslen utgör ett hot mot både freden och planeten. Det menar Greenpeace, som genomförde en rad aktioner mot ryska oljetankrar i Östersjön under fredagen.
– Klart att man är rädd när man befinner sig på en liten segelbåt mitt i vägen för en stor oljetanker som inte visar minsta tecken på att sakta ner farten, men vi som kan måste stå upp för fred och mot fossila bränslen, det är inte alla som har möjlighet till det, säger Emma Persson, som var med under fredagens Greenpeaceaktion mot den ryska tankern ”Louie”.
Louie lämnade ryska Primorsk i onsdags och är på väg till Antwerpen, med beräknad ankomst under söndagen. Ombord finns enligt Greenpeace dieselolja till ett värde av drygt en halv miljard danska kronor – ungefär 770 miljoner omräknat i svenska kronor.
Simmare och kajaker
Greenpeace har tidigare i veckan försökt stoppa oljetankfartyg med hjälp av kajaker och simmare, men nu har man gått vidare och köpt en segelbåt med vars hjälp man försöker blockera oljetrafiken i danska farvatten. Segelbåten har döpts till ”Tanker Tracker”.
– Vi måste helt enkelt fortsätta blockera tankertrafiken med rysk olja i lasten tills våra politiska ledare blir modiga nog att införa ett förbud för importen av olja, kol och gas från Ryssland, säger Mads Flarup Christensen, generalsekreterare i Greenpeace Norden. Det är det enda rätta och kan få stor betydelse för Putins möjligheter att fortsätta kriget i Ukraina. Två tredjedelar av den ryska tankertrafiken med olja, gas och kol går genom danska farvatten.
Under fredagen genomförde även polska Greenpeace en liknande aktion mot en annan rysk oljetanker.
– Hela Norden samarbetar mycket och fler och fler kring Östersjön ansluter sig, även Nederländerna till exempel, berättar Emma Pettersson, som till vardags är mediaansvarig på Greenpeace Sverige.
Hon är uppvuxen med föräldrar med ett engagemang för mänskliga rättigheter och enligt Emma Pettersson hänger det samman med miljöfrågan. Miljökrisen påverkar redan dem som är svagast.
– De fossila bränslena hotar inte bara vår planet och därmed hela vår existens. De är också en stor drivkraft bakom krig och konflikter.
– Mänskliga rättigheter har varit en grundpelare i mina föräldrars uppfostran och mitt miljöengagemang har vuxit genom åren och blivit ännu starkare när jag sedan fick egna barn.
Efterlyser mod
Hon efterlyser mod och handling från politikernas sida och ger inte mycket för regeringens nuvarande hantering av klimatfrågorna.
– Personligen tycker jag att klimatfrågan inte kommit upp särskilt högt på agendan. Våra politiker går ut med bidrag till bensinbilar i stället för att exempelvis satsa på landsbygden. Vi som bor i stan behöver inte de där 1000 kronorna, det känns som att sätta plåster på blödande sår som inte kommer att läka av sig själva. Som privatperson anser jag att ingen i regeringen i dag tar ordentlig ställning.
Hoppet står enligt henne att finna på gräsrotsnivå och i spåren av pandemin.
– I den stora massan växer miljötänkandet och miljömedvetandet, samtidigt som aspekter som social rättvisa också integreras i sammanhanget.
– Och vi har ju sett nu under coronapandemin hur snabbt det går att sätta in åtgärder och krispaket, vi måste börja behandla klimatkrisen som den verkligt allvarliga kris det är. Pandemin har också fått många att ställa om och se nya möjligheter, så det finns hopp.