Kastar du också för mycket mat? Det är tid att tänka om. Ledsna grönsaker går också att äta, liksom stjälkar, blast och blad. ”Zero waste” kallas vägen framåt.
En av de bättre födelsedagspresenter jag fått var en matlagningskurs med den brittiska stjärnkocken Angela Hartnett. Vi var nio lyckligt lottade som fick prova på att göra pumparavioli och plommontarteletter och hade hur kul som helst. Jag imponerades av Angelas lugn och kunskap, men framför allt blev jag impad över hur hon verkligen tog vara på minsta lilla smula. Inget, absolut inget, gick till spillo. Inte ens på en lyxrestaurang med en stjärnkock vid spisen.
Det har fastnat hos mig. Vi måste alla tänka mer som Angela. Massor av folk jag känner kastar till exempel stjälkarna på broccoli och hävdar att det bara är buketterna som går att äta. Vilket är rena nyset. Stjälken, eller stammen om man så vill, ger både smak och konsistens. Bladen går utmärkt att äta de också.
Och är bananerna gamla och fula? Mosa ner dem i en pannkaka eller frys in till glass. Skapa en ny vana att tömma grönsakslådan innan du handlar nytt. Även en slokande selleristjälk är en selleristjälk och kan fräsas upp. Överbliven pasta eller ris från gårdagens middag måste inte åka i soporna.
Givetvis menar jag inte att du ska äta möglig och rutten mat. Men dåliga bitar går att skära bort, allt måste inte slängas. Och lär dig att skilja på bäst före-datum och sista förbrukningsdatum. Bäst före betyder att varan mycket väl kan vara fullt ätbar en lång tid efter det. Sista förbrukningsdatum betyder däremot att varan inte längre är säker att äta när datumet passerat.
Använd dina sinnen. Lukta, se och smaka. Se rester som en utmaning för din kreativitet. ”Zero waste” är det nya sättet att tänka. Den som kastar minst mat vinner. Sluta ”svinna” och finn din inre Angela.
Krämig broccolisoppa med stjälkar
4 portioner, 20 minuter
Hela broccolihuvudet går att äta!
3 broccolihuvuden
1 purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 påse rucola, à cirka 70 g
2 cm ingefära, riven
1 förpackning kokosgrädde, à 250 g
några rädisor, tunt skivade
Gör så här:
1. Skär loss broccolibuketterna och hacka stjälkarna grovt, bladen kan också åka med.
2. Skiva purjolöken och skölj i durkslag. På så sätt kan du använda hela och slipper kasta något.
3. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och tillsätt broccolibuketter, stjälkar och purjo. Låt sjuda i 3–5 minuter. Låt rinna av, men spara vattnet. Mät upp 1 liter (tillsätt mer vatten om det behövs) och koka upp på nytt tillsammans med buljongtärningarna.
4. Mixa grönsakerna (men spara några broccolibuketter till dekor) med olja, paprikapulver och lite salt och peppar. Tillsätt buljong, rucola och ingefära. Häll i kokosgrädden och mixa hastigt.
5. Värm om det behövs och smaka av.
6. Fördela i skålar eller djupa tallrikar och garnera med rädisor och broccoli.
Bananpannkakor med bovete och bär
6–8 stycken, 30 minuter
Fula bananer är också bananer.
1 gammal ful banan
¼ dl solros- eller kokosolja + extra till pannan
1 ½ msk agavesirap + eventuellt extra till servering
2 tsk bakpulver
1 krm salt
cirka 2 ½ dl växtmjölk
2 dl vetemjöl
2 dl bovetemjöl
valfria bär (tinade frysta går bra) eller tärnad frukt
eventuellt växtyoghurt
Gör så här:
1. Mosa bananen i en bunke med en gaffel. Tillsätt olja, agavesirap, bakpulver och salt. Vispa ihop så gott det går. Späd sakta med lite mjölk i taget under omrörning.
2. Tillsätt båda mjölsorterna, men lite i taget så att smeten inte blir för tjock. Om det blir för torrt kan du späda med lite mer mjölk. Smeten ska gå att hälla upp i pannan. Vänd ner lite bär eller frukt.
3. Hetta upp en stekpanna med lite extra olja på medelvärme. Häll i en slev smet och stek i cirka 2 minuter per sida eller tills ytan fått fin färg och den verkar genomgräddad. Upprepa med resten av smeten.
4. Servera med extra bär eller frukt samt eventuellt yoghurt och agavesirap.