Från och med nu ska det bara bli träningsresor på hållbart sätt för Friskis & Svettis. Kvinnan som drivit fram beslutet om att sluta med flyg är medlemmen Petra Palmén. ”Det känns oerhört bra att vi nådde hit och jag hoppas det kommer sprida sig”, säger hon till Syre.
För två och ett halvt år sedan blev Petra Palmén medveten om klimatkrisens allvar. Hon började engagera sig och är idag bland annat styrelseledamot i Klimataktion. Agerar, det gör hon på så många sätt hon kan. Till exempel har hon tillsammans med flera andra drivit motionen ”Sluta med träningsresor med flyg” i Friskis & Svettis de senaste 2,5 åren. Under 2020 lyckades de driva igenom förändringen på årsstämman i Östersund, Göteborg och Uppsala. Stockholm beslutade att göra paus på årsstämman förra året. Och nu blir alltså alla föreningar i Sverige flygfria.
– Det här är en viktig signal till samhället att flyget inte är hållbart och det visar på ett starkt ledarskap av Friskis & Svettis, säger Petra. De vågade fatta ett obekvämt beslut idag men som på sikt är den enda rätta vägen.
Samtidigt medger hon att diskussionerna som lett fram till detta har varit tuffa.
– Några har hävdat att flyga är en rättighet. De vet inte att flyget är en så stor andel av våra utsläpp (10 procent pre-covid) och som vi så enkelt kan göra något åt.
"Samhället har inte ställt om"
Hon förstår dock varför många tänker så här.
– Samhället har inte ställt om. Allt ser likadant ut. Fossil reklam på tunnelbanan och påståenden om att man är hållbar samtidigt som man visar upp en bild på en entrecote. Ingen vågar göra stor skillnad och vi är inte tillräckligt många än som vill se en förändring.
Men efter ett känsloladdat årsmöte hos Friskis & Svettis Riks gick motionen igenom. Tanken är att träningsresorna ska fortsätta, men med mer hållbara transportmedel och fler lokalt i Sverige. Nu hoppas Petra Palmén att beslutet ska inspirera fler.
– Jag hoppas att många föreningar och företag kommer att inspireras och ta efter.
"Alla kan göra något"
Själv fortsätter hon att påverka på alla sätt hon kan och uppmanar andra att göra likadant.
– Det finns någonting för alla att göra för klimatet. Från att måla skyltar till de globala strejkerna, koka kaffe till mötena, vika flygblad, skriva debattartiklar, planera strejker eller skicka in motioner och medborgarförslag. Just nu håller jag bland annat klimatinspiratörskurser och föredrag om delningsekonomi i Klimataktions regi.
Och så kommenterar hon uttalanden som är greenwashing.
– Jag har flera konversationer med Hållbarhetschefer som jag inte känner på LinkedIn. Till HM skriver jag att de inte är trovärdiga förrän de slutar med fast fashion. Coop är inte heller hållbara så länge de samarbetar med de fossiltunga bolagen SAS och TUI. Det finns så mycket att göra. Och vi blir fler, men vi behöver bli ännu fler.
För egen del känner hon inte någon direkt klimatoro.
– Jag mår inte dåligt av det. Det beror nog på att jag arbetar aktivt för att vi ska lyssna på forskarna. Det är så givande att arbeta för detta tillsammans med så många andra människor. Det är en väldigt fin belöning!