Trots att det klassas som ett av de farligaste miljögifterna, används kvicksilver i dag i framförallt lysrör. Men det varar inte länge till. Från och med nästa år förbjuds användningen av ämnet i nästan all belysning i EU, enligt Energimyndigheten.
Kvicksilver är ett av världens allra skadligaste miljögifter och för människan kan exponering bland annat leda till skador i det centrala nervsystemet. Den lättflyktiga metallen utgör också ett hot för djur, natur och hela ekosystem, då ämnet aldrig bryts ned utan ansamlas i mark, vatten och i levande organismer och kan spridas långa sträckor via luften i ångform.
I Sverige har utsläppen av kvicksilver minskat kraftigt och sedan 2006 har EU stegvis begränsat och fasat ut metallen. Hittills har det dock varit tillåtet att använda kvicksilver i belysning, i väntan på mer energieffektiva alternativ. I dag förekommer kvicksilver framförallt i lysrör, som bland annat används i offentliga miljöer som skolor, sjukhus och industrilokaler.
Utbudet på effektiva och kvicksilverfria belysningsalternativ har dock blivit större under de senaste åren och EU slår nu fast att nästan all användning av kvicksilverbaserad belysning kommer att förbjudas från och med 2023.
– Det här är ett fantastiskt besked för miljön och människors hälsa. Genom förbudet kan vi minska mängden kvicksilver som riskerar att spridas i vår miljö samtidigt som vi ökar energieffektiviteten, säger Johanna Löfbom, utredare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.
Det nya begränsningarna ska föras in i RoHS-direktivet som reglerar begränsning av farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning och kompletterar de skärpta krav på energieffektivitet som ställs på belysning sedan september 2021.
– När ljuskällor med kvicksilver nu fasas ut till förmån för LED-belysning räknar vi med en energibesparing på cirka 310 miljarder kWh och en minskning av kvicksilver med ca 5,4 ton inom EU fram till 2035, säger Peter Bennich, senior rådgivare på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
Det finns dock undantag för begränsningarna. Företag som kan bevisa att det inte är tekniskt möjligt att byta ut det farliga ämnet i den aktuella användningen har rätt att vända sig till EU-kommissionen för att undantas från förbudet. Undantag kan också sökas om de negativa hälso-, säkerhets- och miljökonsekvenserna med alternativ belysning är större än nyttan eller om dess tillförlitlighet inte är säkrad, enligt Energimyndigheten.