2021 ökade svenskarnas köttkonsumtion för första gången sedan 2016. Det visar Jordbruksverkets nya siffror över svenskarnas köttförbrukning 2021.
I flera decennier har svenskarnas köttätande ökat – mellan 1960 till 2021 har totalkonsumtionen av kött ökat från 51 kg till 80 kg per person och år.
Efter toppnoteringen 2016 med 88 kg per person gick köttkonsumtionen ner och minskade fem år i rad. Den trenden som bröts förra året då köttkonsumtionen ökande igen, från 79,34 kilo kött per person 2020 till 80,01 för 2021.
Griskött är det kött som svenskarna äter mest av i vikt, men det djur som det slaktas flest av i Sverige är ”slaktkycklingar, inkl. kasserade”. Förra året slaktades 115 629 000 kycklingar på de svenska slakterierna enligt Jordbruksverkets statistikdatabas.
Fakta: Köttkonsumtion
• Griskött utgör den största undergruppen inom kött. Den har varierat mellan 24,5 kg och 37,3 kg per person och år under perioden 1960–2021. Sedan 2013 har det skett en kontinuerlig minskning och 2021 var konsumtionen 29,3 kg per person och år.
• Fjäderfäkött är den undergrupp inom kött som har ökat mest. Sedan 1960 har den ökat från 1,6 kg till 23,1 kg per person och år och ligger nu för första gången på samma nivå som nötkött.
• Konsumtionen av nötkött har gått från 18,8 kg 1960 till 22,6 kg per person 2021, vilket är en ökning med 20 %. Konsumtionen var som störst i mitten av 2010-talet med 26,2 kg och har sedan kontinuerligt minskat.
• För övrigt kött som består av vilt-, häst-, och renkött samt inälvor har konsumtionen gått ner från 5,6 kg per person till 3,6 kg 2021.